Svaka opština u Srbiji dobija psihologa i pravnika za rad sa LGBT zajednicom


Posle obuke za rad zaposlenih u sistemu socijalne zaštite sa seksualnim manjinama u svakoj lokalnoj samoupravi je jedan pravnik, socijalni radnik i psiholog obučen za rad sa LGBT zajednicom, rekao je predstavnik organizacije Duga Aleksandar Prica.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava i organizacija Duga zajedno sprovode treninge za zaposlene u socijalnoj zaštiti, kako bi na što adekvatniji način pomogli LGBT osobama.

Direktorka Kancelarije Suzana Paunović rekla je da je cilj obuke bio da se razvije svest o toleranciji prema seksualnim manjinama, da se najviše radilo sa mladima, kao i da je najvažnije to što su u program uključene i nerazvijene lokalne sredine, čime je obuhvaćena cela Srbija.

Aleksandar Prica je novinarima u Palati Srbija rekao da je najveći problem što se LGBT osobe plaše da svoje probleme iznesu zaposlenima u socijalnoj zaštiti, Ministarstvu unutrašnjih poslova ili u zdravstvenom sistemu i da su kroz treninge zaposleni u sistemu socijalne zaštite obučeni da na adekvatan način sagledaju probleme seksualnih manjina.

ČITAJTE:  Andreju Obradoviću koji štrajkuje glađu ispred Skupštine pozlilo

– Ne mogu da kažem da su LGBT osobe imale ne znam kakvih problema u sistemu socijalne zaštite, ali do sada kao i u drugim sistemima nisu koristili usluge. LGBT populacija, ukoliko ima problema i treba da se obrati MUP’u, sistemu socijalne zaštite, prosto se plaši. Zbog stigme, diskriminacije – rekao je Prica.

Direktorka Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu Tatjana Grnčarski kazala je da će se zavod zalagati da se sa manjinama postupa profesionalno i da se u centrima za socijalni rad iskorene predrasude o seksualnim manjinama ako postoje.

– Treba da se promeni pristup pojedincima koji pripadaju seksualnoj manjini i da se pomognu porodicama da lakše prihvate opredeljenje svog člana porodice – rekla je Grnčarski novinarima.

ČITAJTE:  Autovao se niški glumac Uroš Milojević

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.