Sunčica i Jelena pokušale da se venčaju u Srbiji

Jelena Dubovi i Sunčica Kopunović devojke su koje su odlučile da ne ćute o problemima u kojima su se našle zato što ih je tu smestio pravni sistem Srbije. One se vole, u vezi su već godinama i žele da je ozakone.

One su pokušale da se venčaju, iako su znale da je to trenutno nemoguće po aktuelnim zakonima Srbije. Matičarka ih je odbila, a gošće Novog dana objašnjavaju da su tražile odbijenicu jer kasnije s tim papirom mogu da vode spor dalje, odnosno uđu u spor i pokušaju da reše ovaj problem.

Jelena i Sunčica za Novi dan kažu da su im je dosta toga što nisu prepoznate u našem zakonu i da žele da samo da imaju jednaka prava kako i svi ostali građani.

“Nije stvar venčanja već priznavanja istopolnih partnerstava, i ne želimo to da nazivamo brakom već istopolnim partnerstvom… govorimo o jednakim pravima u kojima uživaju svi drugi građani zemlje”, kazala je Jelena Dubovi.

Ona je objasnila da ako se njoj nešto desi, svu imovinu koju ima, njena partnerka neće naslediti zbog zakonske regulative.

“To je primaran razlog za naš odlazak kod matičarke. Ne možete da posetite partnera u bolnici kako je teško bolestan, niti možete da dobije informacije o stanju zdravlja osobe sa kojom delite život dugi niz godina, ne možete da podignete kredit za stan zajedno”, objasnile su gošće.

Suština je da je konačni cilj prepoznavanje našeg partnerstva i hiljade drugih partnerstava pred zakonom, dodaju.

“Želimo da ljudi čuju i malo porazmisle o tome, da shvate i komšija i drugarica da isto mogu da budu u ovakvoj situaciji, da nas saslušaju, a za ostalo se nadamo da će doći prirodno i samo od sebe”, dodale su.

One su navele da neće odustajati. “Odgovor sistema je već negativan, odbijene smo pred matičarkom, ali naš cilj je usvajanje zakona o registovanju istopolnh partnerstava, da pred zakonom budemo isti i iste kao i svi ostali građani Srbije”, ponovile su one.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.