Sud odbacio presudu kardinalu zbog zlostavljanja dečeka


Najviši sud u Australiji je jednoglasno odbacio presudu visokom katoličkom velikodostojniku koji je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje dece.

Kardinal Džordž Pel uskoro će biti pušten iz zatvora Barvon nedaleko od Melburna, nakon što je izdržao 13 meseci šestogodišnje kazne.

Bivšeg ministra finansija pape Franje porota je jednoglasno osudila 2018. godine zbog seksualnog zlostavljanja dva 13-godišnja dečaka u prostorijama katedrale Svetog Patrika u Melburnu u decembru 1996. godine, dok je bio nadbiskup drugog najvećeg grada Australije.

Pel je takođe osuđen zbog nepristojnog napada na jednog od dečaka jer mu je stisnuo genitalije posle mise početkom 1997. godine.

Kardinal je smatran trećim najvišim zvaničnikom Vatikana kada se dobrovoljno vratio u Melburn u julu 2017. godine odlučan da izbriše svoje ime iz decenija starih optužbi za zlostavljanje dece.

ČITAJTE:  Preminuo kanadski atletičar i svetski šampion Šon Barber

Tužioci su odustali od svih optužbi ili su ih tokom preliminarnih saslušanja odbacili sudovi.

Vatikan pozdravio oslobađanje australijskog kardinala Pela

Vatikan je pozdravio današnje oslobađanje odgovornosti australijskog kardinala Džordža Pela, koji je bio proglašen krivim za seksualno zlostavljanje dece.

Najviši sud u Australiji je jednoglasno odbacio presudu izrečenu Pelu i on je ubrzo zatim pušten iz zatvora Bavron nedaleko od Melburno gde je izdržao 13 meseci šestogodišnje kazne.

“Sveta stolica je uvek imala poverenje u australijsko pravosuđe i pozdravlja jednoglasnu presudu Visokog suda prema kardinalu Džordžu Pelu, koga oslobađa svih optužbi napada na maloletnike”, saopštio je Vatikan.

U saopštenju se dodaje da je kardinal Pel uvek govorio da je nevin i čekao da se utvrdi istina. Pre tog saopštenja, papa Franja je pozvao da se mole za sve koji pate od nepravedne presude, ne pominjući ime Pela.

ČITAJTE:  Kontroverzni zakon u Škotskoj i sloboda govora

Bivšeg ministra finansija pape Franje porota je jednoglasno osudila 2018. godine zbog seksualnog zlostavljanja dva 13-godišnja dečaka u prostorijama katedrale Svetog Patrika u Melburnu u decembru 1996. godine, dok je bio nadbiskup drugog najvećeg grada Australije. Pel je takođe osuđen zbog nepristojnog napada na jednog od dečaka jer mu je stisnuo genitalije posle mise početkom 1997. godine.

Njegova presuda potvrđena u žalbenom postupkuk u avgustu, a danas je poništio najviši australijski sud, koji ga je oslobodio pet tačaka optužbe za seksualno nasilje. Kardinal je posle napuštanja zatvrora Barvon gde je proveo više od godinu dana u saopštenju rekao da je odluka suda dozvoljava da se ispravi “teška nepravda”.

ČITAJTE:  Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog optužbe za policijsko zlostavljanje LGBT osoba

Po izlasku iz zatvora kardinal Pel je otišao u karmelitski manastir u Melburnu.

Vatikan je u svom saopštenju ponovo potvridio da se obavezuje da će sprečavati i goniti sve slučajeve seksualnog zlostavljanja maloletnika.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.