“Strike a Pose”- očekuje se festival posvećen kulturi drega


Dvodnevna manifestacija posvećena dreg kulturi pod nazivom “Strike a Pose” zakazana je, posle godinu i po pauze, za 7. i 8. jun u Ustanovi kulture Parobrod, najavili su organizatori.

Projekat “Strike a Pose” pokrenule su studentkinje Fakulteta dramskih umetnosti sa katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture, sa ciljem da, kako navode, doprinose afirmaciji ove vrste subverzivnog umetničkog izražaja, stvaranju bezbednog prostora za performans, rušenju stereotipa o marginalizovanoj društvenoj grupi i pokretanju diskusije o dregu kao umetničkoj formi i njegovoj aktivističkoj moći u okvirima LGBTQ+ zajednice.

Programske celine ove kulturne manifestacije sastoje se iz filmske projekcije, tribine, radionice dreg šminke i na kraju, dreg performansa, sa fokusom na mlade neafirmisane dreg umetnike, od kojih će većina svoje prve performanse izvesti upravo tom prilikom, navode organizatorke.

Program prvog dana, od 19 do 22 sata, sastavljen je od projekcije filma “Paris Is Burning” (1990), kultnog ostvarenja u oblasti dokumentarne kinematografije i govori o nastanka drega, a potom sledi i tribina o dregu i njegovom značaju.

Za drugi dan, od 20 do 22 sata, planirana je radionica dreg šminkanja, tokom koje će polaznici uz pomoć iskusnih mentora u polju dreg umetnosti moći da se pripreme za performans iste večeri, koji je otvoren za publiku. Zaključnu aktivnost ovog projekta obeležiće pet nastupa, vođenih u maniru klasične dreg večeri, piše u najavi.

Svojim učešćem u projektu su mnogo doprineli Vladimir Krišćanski Takac, Andrej Ostroški, Alexis Vander Cunt i vizuelni dizajner Konstantin Krstić, a podržali su ga Fakultet dramskih umetnosti, UK Parobrod, Međunarodni festival kvir filma, Prajd info centar i Inicijativa mladih za ljudska prava, kao i jedna kompanija posvećena kozmetici.

Izvor: B92


ČITAJTE:  Razgovor o knjizi „Trans Balkan“ u knjižari „Geca Kon“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.