Savet Evrope dao “zeleno svetlo” Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama


Savet Evrope poslao je Srbiji mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama, i to pozitivno, saznaje “Blic”.

Time su, praktično, otvorena sva vrata da ovaj pravni akt konačno stigne pred Vladu Srbije na glasanje, a onda i bude poslat Skupštini Srbije na usvajanje. Pitanje je, međutim, da li će se to i kada desiti?

Nacrt zakona koji je uzburkao javnost je još od 28. aprila u proceduri. Tačnije, tada je poslat Vladi ali i Savetu Evrope na procenu. Posle mesec dana čekanja, procena je stigla, a kako tvrdi izvor “Blica” iz Ministarstva za za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u njemu se kaže da je obezbedio velika prava onima koji stupaju u istopolne zajednice, ali i da ima prostora za poboljšanje.

– Mišljenje ima sedam stranica, od toga se četiri odnose na pozitivne strane zakona a mogu se pročitati i nekoliko zamerki. Jedna se odnosi na to da nisu dobro razrađena pitanja alimentacija i nega partnera, i to će morati da se precizira u saradnji sa nadležnim ministarstvom – napominje izvor “Blica”.

Šta su zamerke

Druga zamerka je, kaže, na račun toga što se onima koji stupaju u istopolne zajednice daje mogućnost da je jednostrano raskinu.

– Zamerke su da takva mogućnost nije data onima koji stupaju u brak, i da su time istopolne zajednice stavljene u povlašćeni položaj. Dalje, jedna se odnosi na uslove pod kojima se izjednačavaju registrovane i neregistrovane zajednice. U rešenju koji je predložen, neregistrovana prerasta u registrovanu nakon tri godine, a Savet Evrope insistira da bude bez roka, da je u pitanju neregistrovana trajna zajednica a da se trajnost dokazuje na sudu – objašnjava izvor “Blica”.

Pre nego što se stigne do toga da istopolni partneri stignu pred sud, ovaj Nacrt zakona mora da prođe prvo Vladu, pa Skupštinu a onda i da dobije potpis predsednika Srbije.

ČITAJTE:  Ana Brnabić: Mislim da sam dosta učinila za LGBT zajednicu u Srbiji

Bez Vučićevog potpisa

Međutim, pitanje je kada će i da li će se naći na Vladi jer je senku na rešenost vladajuće koalicije da ovaj zakon izađe na svetlost dana bacio je nedavno predsednik Aleksandar Vučić, kada je u intervjuu za “Blic” rekao da ga neće potpisati jer je “u suporotnosti sa Ustavom”.

– Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga i zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini – rekao je Vučić.

U Vladi nema odgovora na pitanja kada će zakon biti stavljen na glasanje.

Ministarka za dijalog Gordana Čomić, koja je ovaj zakon i pripremala od jeseni, ranije je rekla da nema odustajanja.

Jezičke promene

Ona sada za “Blic” kaže da prvo čitanje ekspertskog mišljenja ukazuje na moguće minimalne promene, mahom jezičke.

– Sve opaske, koje u skladu sa našim Ustavom budemo mogli, predložićemo našoj Vladi da ih uvrsti u nacrt i tako odlučiti o predlogu koji će uputiti Narodnoj Skupštini – kaže Čomić.

Na pitanje “Blica” da li će i kada Nacrt zakona biti stavljen na glasanje u Nemanjinu 11, u kabinetu premijerke nije bilo odgovora.

Inače, kada se u javnosti pojavio nacrt ovog zakona, 212 intelektualaca ga je odmah okarakterisao kao “nepotreban i loš”. Kritikovali su i da predstavlja “očigledan korak u pravcu legalizacije istopolnih brakova” i da će to kako su objasnili, “ubrzo voditi i mogućnosti usvajanja dece”.

Uz ovo obrazloženje su nedavno potpisali apel i uputili ga Vladi Srbije, nadležnim ministarstvima i drugim institucijama da se spreči njegovo donošenje.

Izvor: Blic


One comment

  1. Sve je to jedno veliko nista. U Srbiji ne postoji osnovna fizicka bezbednost, celo drustvo je podredjeno krvolocnim ekstremistima, a oni sminkaju li sminkaju. Na prakticnom nivou, ovaj zakon ce biti beskoristan, a srpsko drustvo ce nastaviti da tone u bezocnu mrznju prema svemu sto dise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.