Šta pogledati na predstojećem Beldocsu?


Jedan od vodećih savremenih reditelja, portugalac Žoao Pedro Rodrigeš (João Pedro Rodrigues), biće specijalni gost 11. Beldocsa, na kome će otvoriti novu selekciju ’Meteori’. Selekcija ’Meteori’ će se prikazivati u Muzeju savremene umetnosti i u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Selekcija se sastoji od hibridnih žanrova, arthaus filmova i dokufikcionih dela. Pored Rodrigešovih filmova, neki od naslova iz selekcije su dela odavno priznatih autora Žan Mari Štroba, Džejmsa Beninga i Migela Gomeša.

Žoao Pedro Rodrigeš je poznat beogradskoj publici po filmu “Ornitolog”, prikazanom na FAF-u 2016. godine, za kojeg je dobio Zlatnog leoparda za najbolju režiju u Lokarnu, ali ga pamtimo i po queer filmovima “O Fantasma” i “Odete”.

ČITAJTE:  Dragan Marković: Podneću zahtev da Srbija više ne učestvuje na Evroviziji

Njegovu estetiku karakteriše istraživanje ljudskih strasti na oniričan način kroz konstantno mešanje sna i jave, kao i preispitivanje seksualnosti i odnosa prema hrišćanstvu, duboko usađenom u portugalsko i evropsko društvo. Žoaovi filmovi funkcionišu po principu simbola, vizuelne slobode i suptilnog narativa, skloni žanrovskim skokovima i dekonstrukcijama mitova.

U okviru selekcije ’Meteori’, 8. maja od 18 časova, u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj br. 1, biće prikazana dva njegova filma: “Gde si sada, Žoao Pedro Rodrigeš?” i “Poslednji put kada sam video Makao”. Nakon projekcija filmova, publika će biti u prilici da porazgovara sa Žoaom u okviru QA sesije.

Žoao Pedro Rodrigeš će boraviti u Beogradu od 8. do 11. maja 2018. godine.

ČITAJTE:  Dokumentarac „Topli fim“ Dragana Jovićevića premijerno u Solunu

GayEcho vam preporučuje film:

Obscuro Barroco

Somnambulistički dokumetarni esej koji prati put tranrodnog pripovedača Luane Muniz kroz Rio De Žaneiro. Prateći tok misli, ređaju se slike i reči počev od karnevala, preko subkulture do politike.

Obscuro Barroco je dokumentarni esej o izazovima sa kojima se suočava transrodna osoba. Film je takođe sinematografski omaž zemlji ekstrema, odnosno gradu Rio de Žaneiru u Brazilu. Prateći put legendardne transrodne dive Luane Muniz (1961-2017), film zadire duboko u njenu ličnost I prati ne samo njenu unutrašnju borbu kroz promene, svet transvestita, karnevala i političke borbe. Na kraju, postavlja pitanja o želji za transformacijom tela, kako sa intimnog, tako i sa socijalnog stanovišta.

ČITAJTE:  Dodeljena Merlinka nagrada za najbolji kvir film na FEST-u


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.