Sociolozi o govoru mržnje: Živimo u osvetničkom društvu


Poslednji tvit ministra Nenada Popovića o LGBT zajednici kao i istupi lidera radikala u Narodnoj Skupštini otvorili su ponovo pitanje koliko je govor mržnje prisutan u javnom prostoru. U Kancelariji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za N1 kažu da su najčešće na meti govora mržnje – Romi, gejevi i žene.

Mržnju u govoru teško je iskoreniti jer živimo u osvetničkom društvu, gde umesto da mržnju osuđujemo, mahom odgovaramo istom merom – takođe mržnjom, stav je sociologa.

Ima ga na internetu. Lako ćete ga naći i na kioscima. Ne tako retko i u poslaničkim klupama. On je – govor mržnje.

“U našem parlamentu imamo specijalce za mržnju za proizvodnju mržnje i to onog trenutka kada se pojavi bilo koje disonantno mišljenje, bilo koje mišljenje koje nije odobreno od vladajuće strukture, tog trenutka dolazi do gaženja onog što je razlika, različitost, što je drugost”, ocenjuje sociolog Ratko Božović.

ČITAJTE:  Solidarnost: Štrajk glađu LGBTQ+ mladića – potez čoveka koji je izgubio svaku nadu u institucije

Srpsko društvo boluje od mržnje – zaključak je sociologa sagovornika N1. Javno dominantna je ona mržnja koja dolazi iz usta političara. Bez izuzetka su ih, tvrdi, obuzele političke strasti.

“A to znači nemamo empatiju, nemamo osećanje za onoga drugoga i konačno činimo onome drugome ono što ne bi želeli taj drugi nama da čini. Eto to je nedostatak moralne inteligencije”, kaže Božović.

Na meti govora mržnje su pre svih Romi, LGBT populacija i žene, ukazuje Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

“Takvih slučajeva bilo je prošle godine tri i ove godine tri i u sva tri slučaja smo podneli krivične prijave”, rekla je Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

ČITAJTE:  "Topli film" premijerno na Beldocsu 22. maja

Dok sud odlučuje, Poverenica donosi i preporuke. Mahom obavezuje one koji govore iz mržnje da se javno izvine. Državni organi ili privatne kompanije to u 90 odsto slučajeva učine, ali pojedinci – javne ličnosti koji govor mržnje koriste na očigled svih, izvinjenja uglavnom zaobilaze.

“Deset procenata nepostupanja su nažalost uglavnom slučajevi koji su vezani upravo za govor mržnje za uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, dakle, za onu diskriminaciju koja se desila u javnom prostoru”, rekla je Janković.

Sagovornici N1 su saglasni da je mržnju teško iskoreniti. Pogotovo to nije lako u osvetničkom društvu – ukazuje Božović. Jer, ovde je na snazi model okretanja u krug – na mržnju odgovaramo mržnjom.

ČITAJTE:  Andrej Obradović od četvrtka štrajkuje glađu

“Mržnja i glupost nemaju granica”, rekao je Božović.

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. Sa kojim pravom neko može bilo kome da natura koga da mrzi, a koga da voli? Pa to ni Hitler nije radio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.