Šta je u udžbenicima sporno za “Labris”?

Pritužbe lezbijskog udruženja “Labris” bile su dovoljne da prosvetne vlasti ospore upotrebu šest srednjoškolskih udžbenika u narednoj školskoj godini. Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja ocenio je da udžbenici moraju da budu popravljeni do jeseni, a ako izdavači to ne učine, Ministarstvo prosvete može da zabrani njihovu upotrebu.

“Osim heteroseksualne postoji i homoseksualna prostitucija, i to češće muška nego ženska”, “U grupe sa visokom učestalošću hepatitisa B spadaju i seksualno promiskuitetne osobe naročito homoseksualci” – neki su od primera iz udžbenika za srednje škole zbog kojih je lezbijsko udruženje podnelo prijavu za diskriminaciju LGBT populacije.

Njihov zahtev je da se antidiskriminaciona zakonska regulativa, koja već postoji, sprovede.

Jelena Vasiljević iz “Labrisa” ukazuje da se homoseksualnost i dalje prikazuje kao da je bolest, iako je uveliko skinuto sa liste bolesti.

“Svetska zdravstvena organizacija je devedesetih skinula homoseksualnost sa liste bolesti, a srpsko lekarsko društvo je 2008. na zahtev ‘Labrisa’ potvrdilo da je skinuto sa liste. Onda mislim da i taj naučni aspekt treba nekako da bude i prilagođen”, navodi Vasiljevićeva.

Ima i onih koji smatraju da nisu sve primedbe opravdane.

“Ono što je problem jeste što zastupnici ove populacije smatraju da u udžbenicima treba da stoje samo tačni i afirmativni podaci. Dakle, samo oni podaci koji dobro govore o određenoj populaciji, iako kada je reč o medicinskim radnicima, oni treba da znaju da su određene bolesti karakteristične za određene grupe”, navodi sociolog profesor dr Slobodan Antonić.

Poverenica za rodnu ravnopravnost zatražila je od resornog Ministarstva da otkloni diskriminatorni sadržaj i onemogući da se udžbenici sa takvim sadržajem i dalje koriste u nastavi.

Po nalogu ministarstva ti udžbenici prošli su i analizu u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, čija je radna grupa analizirala sporni sadržaj.

“Radna grupa Zavoda se rukovodila informacijama zvaničnih institucija nadležnih za ovu tematiku, kao i rezultatima dobijenih različitim istraživanjima u svetu i kod nas. I u skladu sa članom 41 Zakona o udžbenicima, potrebno je izmeniti sadržaje koji su diskriminatorni. Na primer u tematskoj celini poremećaji socijalnog ponašanja izostaviti povezivanje homoseksualnosti sa ugrožavanjem drugih ljudi”, navodi se u saopštenju Zavoda.

Do nove školske godine ostalo je nešto više od dva meseca, a za šest udžbenika za srednje škole se čeka konačna odluka ministarstva – hoće li biti izmenjene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.