Omogućen upis promene pola u matične knjige

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama kojima se, između ostalog, omogućava upis promene pola na osnovu potvrde zdravstvene ustanove.

Tim rešenjem realizuje se jedna od mera za prihvatanje rodne raznolikosti kao sastavnog dela modernog evropskog društva.

Govoreći o novinama izmena zakona, ministar Branko Ružić nedavno je rekao da će one omogućiti maksimalnu sigurnost, tačnost i pouzdanost sistema vođenja matičnih knjiga, a da će se podaci iz Registra matičnih knjiga voditi u elektronskom obliku, uz zadržavanje papirnog oblika.

Nova rešenja će, kaže, omogućiti građanima, gde god se nalazili u Srbiji ili van nje, da dobiju izvode iz matičnih knjiga, budući da će matične knjige diplomatsko-konzularnih predstavništva biti sastavni deo Registra matičnih knjiga, pored matičnih knjiga svih opština i gradova.

Naime, do maja 2018. godine prebačeno je više od 98 odsto podataka iz matičnih knjiga, a Ružić objašnjava i da će se razmena podataka iz ovih baza za potrebe rešavanja raznih postupaka koji se vode pred drugim organima obavljati elektronskim putem.

LGBT nevladine organizacije su iznele svoje nezadovoljstvo ovim zakonom jer ignoriše trans* osobe tokom tranzicije i trans* osobe koje ne žele da imaju hiruršku intervenciju!

Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.