Srpska sestra, Sofi Fajns zatvara deveti Merlinka festival

Svečanom ceremonijom dodele nagrada za najbolji igrani, dokumentarni i kratki film, nastupom Sonje Sajzor i projekcijom dokumentarnog filma „Grejs Džons“ Sofi Fajns, u sredu 13. decembra u 21 čas biće zatvoren deveti Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“.

Merlinka festival će po drugi put ove godine dodeliti godišnje nagrade za najbolji igrani i dokumentarni film za koje se uzimaju u obzir svi filmovi LGBT tematike koji su prikazani na filmskim festivalima u Srbiji. U uži izbor za Godišnju nagradu za najbolji kvir film ušli su „120 otkucaja u minuti“ Robena Kampilja, „Mizandristkinje“ Brusa LaBrusa, oba prikazana na Merlinka festivalu i „Vojnici, priče iz Ferentarija“ Ivane Mladenović, prikazan na Festivalu autorskog filma“.

U uži izbor za Godišnju nagradu za najbolji dokumentarni kvir film ušli su „Kiki“ prikazan na Beldocsu, „Čavela“ prikazan na Slobodnoj zoni i „Kvirkor: Kako pankovati revoluciju“ prikazan na Merlinka festivalu.

Odluke žirija koji čine Dragan Jovićević, Lazara Marinković, Zoran Janković, Đorđe Bajić i Dunja Nešović biće saopštena na ceremoniji dodele nagrada u sredu uveče.

Žiri u sastavu Dimitrije Vojnov, Verner Borkes i Barbara Rojmiler takođe će saopštiti svoje odluke vezane za najbolje kratke filmove, koji su prikazani u okviru festivala na Maratonu kratkog filma.

U okviru svečane ceremonije nastupaju Sonja Sajzor i Kosta Jovanović iz dvojca Ensh koji izvode pesme „Heartbroken“ i „Loner’s Lament“ sa Sonjinog prvog EP-a u pripremi „Fragile Blues“ koji je najavljen za početak 2018. godine.

Nakon ceremonije dodele nagrada biće prikazan dokumentarni film Sofi Fajns (sestre Rejfa Fajnsa) „Grejs Džons“ o ikoni pop muzike 80-ih i 90-ih godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.