Spilbergov film zabranjen u arapskim zemljama zbog trans lika


PRIKAZIVANJE adaptacije klasičnog filmskog mjuzikla u režiji StIvena Spilberga “Priča sa zapadne strane” navodno je zabranjeno u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Bahreinu, Omanu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a to je navodno zbog transrodnog lika koji se u njemu pojavljuje.

Informacija nepotvrđena, a visokobudžetni mjuzikl, kome predviđaju nekoliko Oskara, navodno je zabranjen zbog transrodnog lika koga glumi Iris Menas, glumica poznata po ulozi u rok mjuziklu Jagged Little Pill.

Film nije dobio potvrdu za prikazivanje u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu, a Dizni je odbio i da izbaci delove filma čije su uklanjanje zatražili cenzori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Bahreina i Omana.

S obzirom na to da je homoseksualnost službeno ilegalna u ovim državama, a u ostalim je nemoralna, filmovi koji sadrže bilo kakve aluzije na LGBT zajednicu često padaju pod kritiku cenzora.

ČITAJTE:  U Švedskoj granica za operaciju promene spuštena na 16 godina

Vest je objavljena nedugo nakon što je Marvelov hit “Eternals” prošli mesec nakratko izbačen sa bioskopskih repertoara u širem zalivskom regionu zbog prvog gej super junaka, Fastosa, zbog scene u kojoj se na filmskom ekranu poljubio sa svojim suprugom Benom.

Studio je ipak pristao na izmene, izbacivši sve scene intimnosti među istospolnim likovima, pa se film ipak objavljuje u nekim od ovih država.

Izvor: Večernje novosti


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.