Spilbergov film zabranjen u arapskim zemljama zbog trans lika


PRIKAZIVANJE adaptacije klasičnog filmskog mjuzikla u režiji StIvena Spilberga “Priča sa zapadne strane” navodno je zabranjeno u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Bahreinu, Omanu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a to je navodno zbog transrodnog lika koji se u njemu pojavljuje.

Informacija nepotvrđena, a visokobudžetni mjuzikl, kome predviđaju nekoliko Oskara, navodno je zabranjen zbog transrodnog lika koga glumi Iris Menas, glumica poznata po ulozi u rok mjuziklu Jagged Little Pill.

Film nije dobio potvrdu za prikazivanje u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu, a Dizni je odbio i da izbaci delove filma čije su uklanjanje zatražili cenzori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Bahreina i Omana.

S obzirom na to da je homoseksualnost službeno ilegalna u ovim državama, a u ostalim je nemoralna, filmovi koji sadrže bilo kakve aluzije na LGBT zajednicu često padaju pod kritiku cenzora.

Vest je objavljena nedugo nakon što je Marvelov hit “Eternals” prošli mesec nakratko izbačen sa bioskopskih repertoara u širem zalivskom regionu zbog prvog gej super junaka, Fastosa, zbog scene u kojoj se na filmskom ekranu poljubio sa svojim suprugom Benom.

Studio je ipak pristao na izmene, izbacivši sve scene intimnosti među istospolnim likovima, pa se film ipak objavljuje u nekim od ovih država.

Izvor: Večernje novosti


ČITAJTE:  Mel Gibson ima gej brata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.