Francuska zabranila terapiju “promene” seksualne orijentacije


Francuski parlament je zabranio konverzionu terapiju čime se priključila zemaljama žele da stave van zakona prakse o promeni seksualne orijentacije ili roda.

Prema francuskom zakonu, ljudi koji LGBT+ populaciji nude konverzionu terapiju mogu da budu kažnjeni sa do dve godine zatvora i novčano 30.000 evra, a kazna može biti još veća ukoliko su umešane maloletne ili ranjive osobe, preneo je Rojters.

Zakon, koji mora da potpiše predsednik Emanuel Makron pre nego što zvanično stupi na snagu, usvojen je nekoliko dana nakon što je slična zabrana pretvorena u zakon u Kanadi. Brazil, Ekvador, Malta, Albanija i Nemačka su takođe usvojili zakon kojim se delimično ili potpuno kažnjava ova praksa, koju su osudili medicinski profesionalci.

ČITAJTE:  Kuba rekla "da" istopolnim brakovima

Konverziona terapija je pseudonaučna praksa pokušaja da se promeni seksualna orijentacija pojedinca sa homoseksualne ili biseksualne na heteroseksualnu, koristeći psihološke, fizičke ili duhovne intervencije.

“Vrlo smo zadovoljni postignutim. Ne, nije zločin da budete ono što jeste”, poručila je ministarka za ravnopravnost Elizabet Moreno na Tviteru.

Ministar za evropska pitanja Klemon Bon, koji je rekao da je gej, tvitovao je da je “ponosan na današnji sporazum”.

Rojters dodaje da se u konverzivnoj terapiji koriste, od injekcija do elektro-šokova, od molitve do silovanja – bezbroj metoda u pokušaju da se promeni ili suzbije seksualna želja ili rodni identitet LGBT+ osoba,

Britanska agencija dodaje i da su pomenutu terapiju brojne medicinske grupe širom sveta osudile kao štetnu i neefikasnu.

ČITAJTE:  Francuska ministarka: "Istopolni brakovi protive se prirodi"

Zabrane konverzione terapije su predložene u najmanje još 11 zemalja, uključujući Novi Zeland, Meksiko, Španiju i Veliku Britaniju.

IZvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.