“Smrt perima” na muralu tolerancije u Novom Sadu

Mural na kojem su prikazani Varadinski most, Petrovaradinska tvrđava, uz natpis “tolerancija” u centru grada već izvesno vreme je u lošem stanju, a to pogoršava i skrnavljenje onih kojima je tolerancija u Novom Sadu, izgleda, neprijatelj broj jedan.

Naslikan pre nekoliko godina, mural se nalazi na bočnom delu fasade Menratove palate, na Bulevaru Mihajla Pupina. Delovi murala su počeli da nestaju zbog otpadanja delova fasade, pa je već zreo za obnovu.

Ipak, neko je dodatno želeo da naruži mural koji je bio kontra grafitima mržnje u gradu, pa je tako crvenim sprejom povukao liniju preko reči “tolerancija”. Pored ove reči dodato je: “Smrt perima”.

Autor grafita je verovatno želeo da poželi smrt “pederima”, ali ga je brzina da ne bude uhvaćen ili nepismenost, sprečila u tome, pa je na kraju ispalo to što je ispalo.

Murali tolerancije nisu prvi put na meti vandala. Pre dve godine oskrnavljen je mural tolerancije koji je oslikala organizacija New Point of Culture. Na njemu je ćirilicom bilo napisano “Novi Sad grad ljubavi”, da bi na latinici bilo dodato “i tolerancije”. Ipak, i to malo latinice zasmetalo je nekome, pa je ona preškrabana, a ispod ovih reči su napisane iste, ali na ćirilici.

Autor: Zoran Strika – strika@021.rs

Izvor: 021.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.