Serijski ubica u gej četvrti u Torontu


Dan pošto je bio na Gej prajd festivalu u Torontu prošlog juna, Endru Kinsman, 49-godišnji domar sa čvrstim vezama u zajednici, je nestao.

Prijatelji su znali da nešto nije u redu i sada, posle više meseci traženja, odgovor koji su dobili je uzdrmao gej zajednicu ali i još više produbio dugogodišnji sukob sa lokalnom policijom.

Ovog meseca, policija Toronta je saopštila da su pronašli ostatke šestoro ljudi, uključujuči i Kinsmana, na imanju gde je 66-godišnji pejzažni arhtekta Brus Mekartur radio. Mekartur je optužen za ubistva Kinsmana i četvorice drugih muškaraca a policija je navela da očekuju i dodatne optužbe.

Sa širenjem istrage rastao je i bes među gej aktivistima u Torontu, najvećem gradu Kanade, koji optužuju zvaničnike da zanemaruju slučajeve nestalih gej osoba.

ČITAJTE:  Bosanac uhapšen nakon što ga je gej sin optužio za prisilnu ženidbu

“Simptomi su nestali i ubijeni ljudi” kaže Niki Vard, direktor udruženja stanara Čerč Veslija, poznatog i kao Gej selo, gde su slučajevi bili koncentrisani. “Bolesno je kako se policija stara o zajednici”.

Decenijama je Gej selo sa ulicama punim duginih zastava i restorana bilo stecište gej, lezbijskih i transrodnih ljudi.

I godinama su ljudi nestajali iz Gej sela što je podstaklo glasine o postojanju serijskog ubice. U decembru, načelnik policije Toronta Mark Sonders izjavio je da ne postoje dokazi o postojanju takvog ubice što se nekoliko nedelja kasnije sa optužbom protiv Mekartura pokazalo netačnim.

“Ovo je otvorena rana od 2010”, rekao je o nestalim ljudima Kalji Re, prvi otvoro gej gradski većnik Toronta koji je radio na poboljšanju veza gej zajednice i policije. “To frustrira zajednicu”.

ČITAJTE:  Preminuo kanadski atletičar i svetski šampion Šon Barber

Nepoverenje je postojalo i pored napora policije da poveća broj pripadnika gej i lezbijske zajednice u svojim redovima.

Megan Grej, portparol policije, navela je da je policija načinila značajne korake u tome da radi bez predrasuda i dodala da je Sonders najavio da će se istražiti način na koji su slučajevi nestalih vođeni.

“Uvek slušamo kada bilo koja zajednica, a naročito LGBT zajednica, oseća da ne dobijaju ogovarajući nivo policijske podrške”, rekla je ona.

Tokom bdenja u mahom gej Metropoliten crkvi, okupljeni su palili sveće u znak poštovanja za svaku žrtvu.

“Svi su nestali bez traga”, kaže Tod Šiing, 52, Kinsmanov prijatelj koji je organizovao potrage za njim kada je nestao. “Ali je Endru bio katalizator koji je naterao zajednicu da glasno vikne”.

ČITAJTE:  Homofobični jutjuber osuđen da pohađa LGBT časove

Izvor: Nedeljnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.