Prvi autovani olimpijski šampion


Kanađanin Erik Radford osvojio je zlato na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u umetničkom klizanju zajedno sa svojom patnerkom Megan Duhamel.


Za njega je to bio važan trenutak ne samo zato što je osvojio zlato, već zbog toga što je postao prvi olimpijski šampion koji se javno deklarisao kao gej i izjavio je da se time ponosi.

Ovaj takmičarski par izveo je performans uz pesmu “Hometown Glory” britanske pevačice Adele.

ČITAJTE:  Drag kraljica nosi olimpijsku baklju u Parizu

Takođe, još jedan gej klizač, amerikanac Adam Ripon osvojio je medalju na ovogodišnjim zimskim olimpijskim igrama, ali bronzanu. Nakon pobede Redford je na Tviteru napisao kako ne može da veruje šta je postigao i kako misli da će “eksplodirati od ponosa”. Ubrzo nakon toga objavio je sliku sa Riponom, na kojoj su obojica nasmijani.

Čestitke im je uputio kanadski olimpijac i pobornik LGBT prava Mark Toksberi koji je osvojio zlato 1992. godine u plivanju.

“Konačno, 2018. godine gej muškarci se nalaze na vrhu podijuma. Nema više izolacije za gej sportiste”, rekao je Toksberi.

Pre Radforda i Ripona gej britanski klizač Džon Kari osvojio je zlato u umetničkom klizanju 1976. godine na Zimskim olimpijskim igrama, međutim, on se nikada nije izjasnio kao gej.

ČITAJTE:  Autovao se niški glumac Uroš Milojević

Izvor: Dnevnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.