Šef Euleksa: Mnoge LGBTI osobe na Kosovu i dalje u riziku od diskriminacije i nasilja


Šef Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas da su mnogi pripadnici LGBTI populacije na Kosovu i dalje u riziku od diskriminacije, mržnje i nasilja, uprkos ostvarenom napretku u toj oblasti.

U izjavi povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, Vigemark je naveo da je Kosovo u proteklih nekoliko godina ostvarilo napredak u zakonodavstvu koje se odnosi na prava lezbejki, gejeva, biseksualaca, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBTI), saopštio je Euleks.

“Međutim, želeli bismo da vidimo adekvatnu i doslednu primenu relevantnih zakonskih odredbi i širih građanskih prava za kosovsku LGBTI zajednicu”, naveo je Vigemark.

On je kazao da Euleks pažljivo prati slučajeve zlostavljanja i diskriminacije ranjivih osoba, posebno pripadnika LGBTI zajednice, i daje preporuke kosovskim pravosudnim institucijama kako da poboljšaju rad na takvim slučajevima i obezbede da žrtve diskriminacije i zločina iz mržnje budu prepoznate i zaštićene.

ČITAJTE:  Irak uveo 15 godina zatvora za istopolne brakove

“Fobijama, diskriminaciji, predrasudama i mržnji nema mesta u našim društvima. Na Kosovu i širom EU vlasti moraju pojačati svoje napore na unapređenju potpunog uživanja ljudskih prava od LGBTI osoba. I dalje ćemo se zalagati za poštovanje ljudskih prava za sve, bez obzira na seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili polne karakteristike”, naveo je Vigemark.

Povdom uticaja pandemije korona virusa na LGBTI osobe, šef Euleksa je naveo da postojeće nejednakosti i diskriminacija mogu biti produbljene, jer zbog ostajanja kod kuće može da bude povećana izloženost LGBTI osoba različitim vidovima nasilja.

“Euleks će nastaviti da sarađuje s kosovskim institucijama za vladavinu prava, organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima na unapređenju ljudskih prava osoba različitih seksualnih orijentacija i rodnih identiteta, zaštiti LGBTI osoba od svih oblika nasilja i diskriminacije, izgradnji inkluzivnijeg društva zasnovanog na vrednostima jednakosti i tolerancije i obezbeđivanju jednakog pristupa pravdi”, dodao je Vigemark.

ČITAJTE:  Žrtva policijske brutalnosti započela štrajk glađu

Na zgradi u Prištini u kojoj je sedište misije, Euleks je postavio zastavu duginih boja u znak podrške i poziva na jednakost, pravdu i inkluziju svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili polne karakteristike, navodi se u saopštenju.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.