Homofobični napadi u porastu u Francuskoj


Broj homofobičnih napada i uvreda u Francuskoj u porastu je za 36 odsto u prošloj godini, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova ove zemlje objavljeni na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i biofobije.

To je i glavni razlog što vlada ove zemlje sve češće kada govori o homofobiji govori da se ona „usidrila“ u ovoj zemlji, prenosi Gardijan. Podaci koji su objavljeni u subotu pokazuju stalni porast homofobičnih krivičnih dela i to 30 godina nakon što je homoseksualnost uklonjena sa spiska mentalnih bolesti Svetske zdravstvene organizacije (STO).

Samo tokom 2019. policija je identifikovala 1,870 žrtava homofobičnih i transfobičnih napada u odnosu na 1,380 godinu dana ranije, što predstavlja povećanje za 36 odsto u broju žrtava anti-LGBT dela, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva.

ČITAJTE:  Otvorena prva sigurna kuća za LGBTQ+ osobe u BiH

Zaštitnici ljudskih prava prethodno su o 2018. govorili kao o „crnoj“ godini kada je reč o broju fizičkih napada protiv LGBT osoba.

„Ovi podaci svedoče o duboko ukorenjenoj homofobiji i transfobiji u društvu“, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo da su oni „deo šireg povećanja dela mržnje i esktremizma identiteta“.

Uvrede čine 33 odsto prekršaja dok nasilje (fizičko i psihičko) čini 28 odsto žalbi. Žrtve su većinom muškarci – 75 odsto- dok je 62 odsto krivičnih dela počinjeno prema mlađima od 35 godina.

LGBT asocijacije tvrde da ove brojke ne govore celu priču jer brojne žrtve ne prijave nasilje policiji. Asocijacija SOS homofobija trebalo bi ove nedelje da objavi svoje podatke.

ČITAJTE:  Gej mladić koji je pretrpeo policijsku torturu počeo štrajk glađu

Izveštaj pokazuje da su homofobični incidenti rašireni državom a 36 odsto prijava evidentirano je u većim gradovima Francuske. „Ovo pokazuje da postoji homofobija duž cele zemlje uključujući i ruralne oblasti“, kaže Frederik Potije, ministarski delegat za borbu protiv rasizma, antisemitizma i anti-LGBT mržnje, prenosi AFP.

Francuski sport se našao pod mikroskopom nakon što je nekoliko važnih fudbalskih utakmica prekinuto zbog homofobičnih skandiranja sa tribina i prikazivanja transparenata sa uvredljivim komenatrima. Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je u subotu na „veću budnost javnih vlasti“ te preduzimanje jačih napora društva u celini.

Pri tom, kako se navodi, brojne pretnje i uvrede upućene su preko interneta. Francuski poslanici prošle nedelje su odobrili kontroverzni zakon koji zabranjuje govor mržnje na socijalnim medijima, meru koji su kritičari odbacili kao cenzuru.

ČITAJTE:  Argentina: Muškarac zapalio četiri lezbejke

Zakon obavezuje internet platforme i pretraživače da u roku od 24 sata uklone uvredljivi sadržaj koji podstiče na mržnju ili nasilje, kao i rasisitičku ili versku netrepeljivost ili rizikuju novčanu kaznu do 1,25 miliona evra.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.