Rusija neće priznavati gej brakove sklopljene u inostranstvu


Trenutno su u pravnom sistemu prepoznati istopolni parovi koji su se venčali u inostranstvu, sve dok nisu u pitanju bliski rođaci ili već venčane osobe

Predsednik Rusije Vladimir Putin želi da donese promene kojima bi ruskim vlastima zabranio priznavanje homoseksualnih brakova registrovanih van zemlje, izvestio je dnevnik “Vedomosti”.

Pravna “rupa” u ruskom porodičnom zakonu prepoznaje istopolne parove koji su se venčali u inostranstvu sve dok nisu u pitanju bliski rođaci ili već venčane osobe. To je od 2018. godine dovelo do najmanje dva slučaja u kojima su ruski službenici nenamerno prepoznali homoseksualne brakove.

Putin je ove nedelje podneo nacrt amandmana na porodični zakonik Rusije koji zabranjuje “nemoralna tumačenja” međunarodnih ugovora koji uređuju porodične afere i odnose, prenosi “Moskou tajms”.

ČITAJTE:  Usvojen zakon koji olakšava promenu pola

– Zabrana se prvenstveno odnosi na istopolne brakove – navodi neimenovani član Putinove radne grupe za ustavne amandmane, posebno ukazavši na istopolne brakove registrovane u inostranstvu.

Međunarodno pravo imalo je prioritet u Rusiji pre nego što je letos referendumom o ustavnim amandmanima dodeljena prednost ruskom ustavu nad međunarodnim ugovorima i drugim aktima.

Ako Putinov predlog bude usvojen, ruske vlasti će sada da ospore “nemoralne” međunarodne odluke pred Ustavnim sudom

Partner ruske advokatske kancelarije “Pen & Paper” Кonstantin Dobrinin opisao je zabranu zasnovanu na moralu kao pravno “čudnu” odluku.

“Vedomosti” nisu rekle kada parlament planira da glasa o predlogu za zakonsku “rupu” o homoseksualnm brakovima, ali druge Putinove ustavne reforme koje zahtevaju promene saveznih zakona dobile su glavni prioritet u ruskom Donjem domu parlamenta.

ČITAJTE:  Tužioci štite policajce koji sprovode torturu

Putin je tokom svojih 20 godina vlasti nastojao da udalji Rusiju od zapadnih vrednosti, uključujući liberalne stavove prema homoseksualnosti.

Putin je ranije doneo i kontroverznu zabranu širenja “gej propagande” među ruskom omladinom

Rusija sama ne registruje istopolne brakove, a ustavnim promenama koje su podržane na referendumu u julu strogo su definisale brak kao zajednicu muškarca i žene u osnovnom ruskom zakonu. Nakon glasanja o ustavnoj reformi, poslanici su podneli nacrt zakona kojim se eksplicitno zabranjuju istopolni i transrodni brakovi.

Ovu odluku osudili su mnogi ruski liberali i Evropski sud za ljudska prava, smatrajući da će ona poslužiti kao pokriće za maltretiranje aktivista koji se bore za poboljšanje položaja LGBT populacije u Rusiji.

ČITAJTE:  Premijer Grčke i 175 poslanika isključeni iz crkve zbog zakona

Putin je predstavlja sebe kao čvrstog branitelja, kako on kaže, ruskih “tradicionalnih vrednosti”, uključujući protivljenje gej brakovima, zastupanje ruskih pravoslavnih verovanja i odbacivanje zapadnog liberalizma i kao političkog modela i kao društvene osnove.

Izvor: Srbija danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.