Rupert Everet: Danas je mnogo lakše biti gej

Glumac Rupert Everet, zvezda hit filmova “Druga zemlja” i “Moj najbolji prijatelj se ženi”, u novom intervjuu za američke medije govorio je o svom režiserskom debiju, ali i o tome kako je biti gej na javnoj sceni. Istakao je da je za razliku od sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, sada aktuelnim javnim ličnostima puno lakše da žive svoju seksualnost.

Njegov debitanski film “Srećni Princ”, koji govori o poslednjim danima života Oskara Vajlda, govori upravo o tome – odnosno, o seksualnosti.

“Svima nama koji smo se u sedamdesetima kretali u gej krugovima, samo nekoliko godina nakon što je homoseksualnost legalizovana u Velikoj Britaniji, Oskar Vajld i njegova strast bili su jako dobro poznati. Scenario sam napisao još 2007., ali, trebalo mi je vremena da pronađem producenta i da prikupimo dovoljno novca za snimanje. Kada sam napisao scenario, razmišljao sam jedino o tome kako je to dobra uloga. Ali, kako je vreme prolazilo, suočavao sam se sa sve više prepreka, kao da se celi svemir urotio protiv mene. Stvorilo je to nekakvu opsednutost u meni, osećaj da je ovaj projekat pitanje života ili smrti, a time očaj i bespomoćnost s kakvom se suočavao i Vajld u svojim najtežim trenucima”, rekao je glumac za američke medije.

“Kada sam se sedamdesetih počeo kretati gej scenom, homoseksualnost je bila zakonski dozvoljena tek kojih sedam, osam godina. Kvaka je bila u tome da ste mogli biti homoseksualac, ali samo unutar svoja četiri zida. Pokazivanje emocija u javnosti i dalje je bilo kažnjivo zakonom. Policija je to koristila i često sprovodila racije u klubovima, saunama, barovima… Ako su vas uhvatili u klubu kako grlite drugog muškarca ili, još gore, kako ga ljubite, momentalno bi vas uhapsili. To maltretiranje trajalo je desetak godina, sve do sredine osamdesetih.”

ČITAJTE:  Tragičan odlazak Harija Branta

Na pitanje da li mu je to što je gej pomoglo u karijeri, ili ne, Rupert je odgovorio:

“Sigurno mi nije pomoglo. Danas situacija možda više nije toliko loša, ali kada sam započinjao karijeru, otvoreno priznati da ste gej značilo je plivati protiv struje. Pravila u filmskoj industriji bila su skrojena prema heteroseksualnim muškarcima, a svi ostali morali su da se trude dvostruko kako bi uspeli”, rekao je on.

Izvor: Nova.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.