Čak 185 glumica i glumaca se izjasnilo kao deo LGBT zajednice

Čak 185 nemačkih glumaca i glumica izjasnilo se kao homoseksualci, lezbejke, biseksualne, trans, kvir i nebinarne osobe.

Potpisali su zajednički Manifest kojim traže veću raznolikost u filmovima i na televiziji, a objavljen u novom broju “Suddojče Cajtunga”. Objavljivanjem Manifesta nemački glumci u dvadesetima pa do onih starijih od 70 godina žele da pokrenu javnu raspravu o toleranciji i uključivosti.

“Do sada nismo mogli da otvoreno govorimo o svom privatnom životu na svom poslu, bez straha od profesionalnih posledica”, poručili su u Manifestu. “U porodici i među prijateljima smo se izjasnili, ali nismo vidljivi javnosti sa svojim seksualnim identitetom. Uvek se pretpostavlja da ste u skladu s normom”, kaže jedan od inicijatora Manifesta Godehard Gize (48), poznat po filmovima “Transit”, “Vavilon Berlin”.

Druga inicijatorka akcije, koja se širi po društvenim mrežama pod oznakom #actout, glumica je Karin Hancevski (39). Ni ona dosad nije istupila javno, prenosi “Tagesšpigel”. Kritikuje to što se u njihovom poslu traži od njih da ne izlaze javno sa svojim seksualnim opredeljenjem.

“Oduvek sam imala utopijsku želju da to, kad se javno izjasnim, ima politički i socijalni značaj. No teško to tako može da bude kad izlaziš kao pojedinac. Ali u grupi bismo mogli nešto promeniti”, poručuje glumica, najpopularnija po ulozi detektivke u “Tatort”, najpopularnije i najdugovečnije nemačke TV serije.

Izbor: B92

ČITAJTE:  U pripremi film o Jovanu Ćirilovu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.