Radnici Starbaksa u štrajku zbog spora oko LGBT dekoracije


Radnici u oko 150 prodavnica Starbaksa (Starbucks) u Sjedinjenim Državama štrajkuju 23. juna zbog spora oko LGBT dekoracije u ovom lancu kafea, piše CNN.

Sindikat “Starbucks Workers United” tvrdi da je kompanija ograničila dekoracije tokom proslave Meseca ponosa na nekim lokacijama, demonstrirajući “licemerni tretman LGBTQI+ radnika”.

Starbucks je odlučno demantovao ove navode.

Menadžeri prodavnica mogu da ukrašavaju lokale kako žele za Prajd, sve dok se pridržavaju bezbednosnih smernica, saopštila je kompanija.

Iz Starbaksa su naveli da ne znaju ni za jednu prodavnicu u vlasništvu kompanije koja je zabranila Prajd dekoracije.

Kompanija je takođe navela da su mnoge prodavnice podelile svoje Prajd ukrase na društvenim mrežama.

ČITAJTE:  Blagoslov istopolnih brakova nije jeres, niti bogohuljenje

“Nepokolebljivo podržavamo LGBTQI+ zajednicu. Nije bilo nikakve promene u politici po ovom pitanju i nastavljamo da ohrabrujemo naše lidere prodavnica da slave sa svojim zajednicama, uključujući i Mesec ponosa SAD u junu”, rekao je portparol Starbaksa.

Međutim, sindikat je na Twitteru odgovorio da na osnovu internih dokumenata i svedočenja menadžera prodavnica “navodi kompanije nisu dosledni”.

“Starbucks daje autonomiju lokalnim menadžerima da ‘pronađu načine za slavlje’. Reč je o onima koji su izdali mnoge zabrane Prajda”, navodi se u tekstu objave.

Sindikat ukazuje na članak da je Prajd dekoracija zabranjena na oko 100 lokacija širom država Oklahome, Arkanzas i Misuri.

Reč je lokacijma u nekim od konzervativnijih regiona duboko podeljenih Sjedinjenih Država.

ČITAJTE:  Belgija obeležava dve decenije od legalizacije istopolnih brakova

Mnoge Starbucks lokacije širom zemlje prikazuju ukrase za ponos.

Sindikat je naveo da je ovo primer Starbaksovog “pokoravanja pritisku” i najavio da će 3.500 radnika biti u štrajku tokom sledeće nedelje.

Kompanija sa sedištem u Sijetlu ima istoriju progresivne politike za zaposlene koja datira još od 1988. godine kada je proširila pune zdravstvene beneficije za istopolne partnere.

Kompanija je navela da je 2013. godine dodala zdravstvenu zaštitu za operaciju promene pola, a dve godine kasnije je dozvolila zaposlenima da se izraze imenom ili nadimkom koji je “u skladu sa njihovim rodnim identitetom ili izrazom”.

Ipak, Starbucks je stvorio reputaciju suzbijanja sindikalnog organizovanja.

Kompanija je nedavno optužena da je pokazala “široko rasprostranjeno nedolično ponašanje” u odnosima sa zaposlenima koji su uključeni u napore da sindikalno ujedine prodavnice u Bafalu u Njujorku, rekao je u martu sudija Nacionalnog odbora za radne odnose.

ČITAJTE:  Ruske vlasti traže od Vrhovnog suda da LGBT pokret proglasi 'ekstremističkim'

Prethodni izvršni direktor Starbaksa Howard Schultz bio je glasni protivnik sindikata.

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.