Estonija odobrila istospolne brakove


Estonski parlament odobrio je u utorak 20. juna zakon o legalizaciji istospolnih brakova, čime je Estonija postala prva zemlja srednje Evrope koja je odobrila istospolne brakove.

Istospolni brak legalan je u većini zapadne Evrope, ali ne i u zemljama u sredini kontinenta. Ove zemlje su nekada ranije bile pod komunističkom vlašću i članice saveza Varšavskog pakta predvođenog Moskvom, a danas su većinom članice NATO-a i Evropske unije.

“Moja poruka (srednjoj Evropi) je da je to teška borba, ali brak i ljubav su nešto što morate promovisati”, rekla je premijerka Kaja Kallas za Reuters.

“Puno smo se razvili u tih 30 godina, otkako smo se oslobodili (sovjetske) okupacije. Ravnopravni smo među zemljama koje imaju iste vrijednosti”, dodala je.

ČITAJTE:  Rusija zabranila "međunarodni LGBT pokret"

Prijedlog zakona dobio je 55 glasova u parlamentu od koalicije liberalnih i socijaldemokratskih stranaka koju je Kallas okupila nakon pobjede na izborima. Parlament Estonije ima 101 mjesto.

Zakon će stupiti na snagu 2024. godine.

U većinski sekularnoj baltičkoj zemlji od 1,3 miliona, 53 posto stanovništva podržava istospolne brakove pokazala je anketa Centra za ljudska prava sprovedena ove godine. Prije deset godina taj je broj bio 34 posto.

Međutim, 38 posto Estonaca još uvijek smatra homoseksualnost neprihvatljivom. Istospolnim brakovima protivi se etničko-ruska manjina, koja čini četvrtinu zemlje, a podržava ih samo 40 posto.

Latvija i Litvanija, druge dvije baltičke zemlje koje su ranije bile dio Sovjetskog saveza, a danas EU, također imaju zakone o istospolnim partnerstvima, ali su u zastoju u parlamentima tih zemalja.

ČITAJTE:  Solun: Protest nakon što je 200 mladića jurilo transrodni par

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.