Putin i službeno zabranio gej osobama brak i usvajanje dece


Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ustavni amandman kojim se u Rusiji formalno zabranjuju istopolni brakovi. Takvi brakovi već su ilegalni u Rusiji pa nova formulacija u Ustavu to zapravo dodatno utvrđuje i još otežava šanse gej parovima da ikada dobiju šansu za ravnopravnost sa heteroseksualnim parovima.

Definisanje braka kao zajednice isključivo muškarca i žene deo je grupe ustavnih reformi koje su Rusi izglasali 1. jula 2020. Iz tog paketa koji je podržalo gotovo 78 odsto Rusa najpoznatija je odredba koja Putinu omogućava da se kandiduje za još dva šestogodišnja predsednička mandata i tako do 2036. godine vlada Rusijom. U istom je paketu ustavnih promena Putinu dat i doživotni imunitet od krivičnog progona.

ČITAJTE:  Žena u Rusiji osuđena na zatvor zbog minđuša duginiih boja

Putin je petog aprila službeno potpisao ustavne amandmane i omogućio njihovo stupanje na snagu.

Istopolni brakovi već su ilegalni u Rusiji pa nova formulacija u Ustavu to zapravo dodatno utvrđuje i još otežava šanse istopolnim parovima da ikada dobiju šansu za ravnopravnost sa heteroseksualnim parovima.

Ovo takođe znači da LGBT osobe neće moći da usvajaju decu.

Ovakva odluka nije iznenađenje u Putinovoj Rusiji, gde se gej zajednica suočava sa čestim nasiljem i diskriminacijom, a poznata zabrana „gej propagande“, koja zabranjuje distribuciju svega za što se smatra da je pro-LGBT+, postoji od 2013. godine.

Uoči nacionalnog glasanja o ustavnim amandmanima, za koje kritičari tvrde da su namešteni, prokremljovska propagandna grupa koju su vodili saveznici ruskog predsednika objavila je oglas koji prikazuje siroče koje su usvojila dva oca, koji su ga potom obukli u haljinu i našminkali.

ČITAJTE:  Ruskinje kažnjene zbog ljubljenja u videu

Oglas je poručivao: „Odlučite o budućnosti zemlje. Glasajte za izmene Ustava.“

U vreme glasanja, Alfonso David, predsednik Kampanje za ljudska prava, opisao je Putina kao „pretnju ljudskim pravima svih„.

„Rusija ometa svoje napade na osnovna ljudska prava i dostojanstvo LGBT+ osoba dodavanjem ustavnih zabrana protiv jednakosti u braku“, kazao je dodavši da je Putinova propaganda sramotna, manipulativna i zlonamerna.

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. Ne razumem zasto je Putin prikazan nasminkan , ne mora da znaci ako je muskarac nasminkan da je gej , ja sminkam usta a nisam gej vec samo volim tako da izgledam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.