PSG za gej brakove, ali bez usvajanja dece


PSG saopštio da se zalaže za usvajanje zakona koji bi omogućio istopolne bračne zajednice u Srbiji, ali je protiv usvajanje dece u takvim zajednicama.

Ana Janković Jovanović, članica Predsedništva PSG, kaže za Danas da taj pokret smatra da “isto kao što osobe manjinskih seksualnih orijentacija imaju iste obaveze prema državi kao i ostali gradjani, tako država mora njima garantovati sva prava koja imaju i drugi”.

Upitana kroz koje institucije će se PSG zalagati za realizaciju te inicijative i stava prema istopolnim zajednicama, Janković Jovanović kaže da su izmene neophodne prvenstveno u zakonodavstvu, a potom njihovo sprovodjenje, što neminovno zahteva osvešćivanje kako državnih službenika, tako i šire javnosti.

U vezi sa eventualnim usvajanjem dece od strane istopolnih zajednica, Janković Jovanović smatra da bi u Srbiji ta deca bila stigmatizovana i da zbog toga ne misli da bi usvajanje dece od strane gej parova bilo pravo rešenje.

“Neophodno je unaprediti ostvarivanje prava LGBT osoba, ali teret njihove diskriminacije i borbe ne treba da ide preko leđa dece”, kaže Ana Janković Jovanović za Danas.

Izvor: B92


ČITAJTE:  Mađarska: Knjige sa „gej temama“ da budu jasno označene

One comment

  1. PSG je ionako privremena stasticka greska tako da njihovo apstraktno misljenje i nije od nekog znacaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.