Prvu paradu ponosa u Sarajevu obezbeđivaće više od hiljadu policajaca


Više od hiljadu policajaca iz četiri kantona Federacije BiH, Federalne uprave policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH obezbeđivaće prvu paradu ponosa u Sarajevu, koja treba da se održi 8. septembra.

Dodatno će biti angažovano i 150 pripadnika agencije za obezbeđenje, potvrđeno je iz Organizacionog odbora.

MUP Kantona Sarajevo je od organizatora parade ponosa zahtevao i nabavku betonskih prepreka koje će biti postavljene na svim sporednim ulicama uz trasu kretanja centrom Sarajeva.

Zbog tog zahteva organizatori su iznajmili betonske prepreke, koje bi trebalo da spreče prolazak motornih vozila i onih koji nisu učesnici povorke, objavio je sarajevski portal Klix. Najavljeno je da će povorka brojati više od 500 učesnika, koji će šetati od Večne vatre u Titovoj ulici do zgrade Parlamenta BiH na Trgu BiH.

Po Zakonu o javnom okupljanju policija je zahtevala dodatne mere bezbednosti, zbog čega će biti angažovane i privatne agencije za obezbeđenje. Organizatori su istakli da će učesnici skupa izlaskom na ulice i šetnjom poslati poruku koja će imati i političku vrednost.

“Imaćemo dva govora ispred Organizacionog odbora parade ponosa kroz koji ćemo skrenuti pažnju na sve probleme s kojima se susreću LGBT osobe i probleme u kontekstu naših vladajućih struktura. To neće biti direktni zahtevi, ali ćemo ponuditi odgovore na pitanja”, izjavila je članica Organizacionog odbora Lejla Huremović.

Organizatori su ranije saopštili da parada ponosa predstavlja vid borbe protiv sveprisutnog nasilja, te da zahtevaju jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani.

Izvor: N1


ČITAJTE:  Hiljade Španaca na protestima zbog rasta broja zločina iz mržnje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.