Prvi snimljeni poljubac u istoriji je gej


Edvard Majbridž, fotograf poreklom iz Britanije, poznat je prvenstveno po ranom korišćenju višestrukih foto-aparata da uhvati kretanje, te po zoopraksiskopu, uređaju za projektovanje pokretnih slika koji se koristio pre današnje celuloidne filmske trake. Za Majbridža se prvi put čulo 1867. godine, kada je objavio fotografije Josemitija i San Franciska. Ubrzo se proslavio svojim fotografijama pejzaža, koje su slavile veličanstvo i prostranstvo Divljeg zapada. Slike je objavljivao pod pseudonimom Helios. U leto 1868. godine Majbridž je dobio narudžbinu da fotografiše ekspediciju američke vojske koja se uputila na Aljasku.

Majbridž je odgovoran i za prvi ikada snimljeni poljubac. Zbog društvenih normi tog vremena, poljubac nije mogao da se dogodi između muškarca i žene, a tome je dodatno doprinelo i to što je Edvard Majbridž želeo da njegovi modeli budu goli.

ČITAJTE:  Ruskinje kažnjene zbog ljubljenja u videu

“Iako su Viktorijanci imali izuzetno sužene seksualne slobode, prema modernim standardima, a mušku homoseksualnost smatrali ozbiljnom pretnjom društvu, verovali su da žene imaju malo ili nimalo seksualnog naboja”, piše u Mejbridž Online arhivi. “The Kiss” (Poljubac), kao i većina drugih fotografija i snimaka iz pomenute arhive, snimljen je između 1872. i 1885. odnosno mnogo pre izuma filmske kamere (napravljen je uz pomoć niza fotoaparata). Sedamdesetih godina XIX veka detalji kretanja objekata bili su potpuno nepoznati. Upravo zato je ovaj fotograf iz Kingstona smatrao da modeli treba da budu nagi, kako bi gledaoci mogli jasno da vide kako se tela kreću u seriji fotografija.

I sama Majbridžova biografija je neobična, skoro kao i njegovi pokretni radovi. U dvadesetoj godini života, 1850. godine, bio je nezadovoljan bivstvovanjem u malom mestu u Engleskoj, te je rešio je da se odseli u Sjedinjene Američke Države. Najbolje radove napravio je 1872, kada ga je Liland Stenford, kasnije osnivač Univerziteta Stenford, angažovao da fotografiše njegove konje.
ČITAJTE:  Nema više lekova za blokiranje puberteta za decu u Britaniji

Izvor: XXZ magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.