Hajka na Vladimira Vuletića

Hajka jednog medija na potpredsednika FK Partizan Vladimira Vuletića, kojom se najvulgarnije aludira na njegovo potencijalno seksualno opredeljenje, ali i najgrublje krši njegovo pravo na privatnost i insinuira da je počinilac krivičnog dela zavođenje maloletnika, izazvala je negativne reakcije javnosti, posebno kad su u pitanju LGBT udruženja.

– Javno prozivanje nekoga da je gej, osim što je moralno problematično i degutantno, mislim da je problematično i u smislu kršenja Zakona protiv diskriminacije. Posebno je problematično objavljivanje nečijih prepiski, kao udar na privatnost, i takođe predstavlja kršenje zakona. Ukoliko postoji neko krivično delo, kao što su, na primer, silovanje ili zavođenje maloletnika, to je posao za policiju i istražne organe, a ne za medije – smatra Predrag Azdejković, jedan od najpoznatijih domaćih gej aktivista.

Po njemu, može se naslutiti šta i ko stoji iza napada budući da se potencira Vuletićeva sportska funkcija, ali ne i profesorska na Univerzitetu.

Zbog vulgarnih napada na seksualnoj osnovi, zabrinuti su i u NVO “Egal” , u kojoj ističu da je ovim ugrožena ne samo bezbednost Vuletića, od kog je napravljena pokretna meta, već i svih pripadnika LGBT zajednice.

– Bilo da je u ovom slučaju reč o stvarnoj ili pretpostavljenoj seksualnoj orijentaciji, mediji, kao glavni kreatori javnog mnjenja, trebalo bi da imaju svest o tome da ovakvi senzacionalistički tekstovi negativno utiču na čitavu LGBT zajednicu i u koliziji su sa kontinuiranim naporima za unapređenje prava i dostizanja pune ravnopravnosti – kažu u “Egal” NVO.

Kako ističu, javno objavljivanje i koketiranje sa nečijom stvarnom ili pretpostavljanom seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom predstavlja ugrožavanje bezbenosti te osobe.

– To je izuzetno problematično, s obzirom da živimo u društvu u kome su nasilje i isključivanje sastavni deo života i iskustva LGBT osoba, kao što, između ostalog, potvrđuje i primer pretučenog maloletnog trans-dečaka ove nedelje, koji je samo još jedan u nizu. U tom smislu izražavamo zabrinutost da li će mediji, kojima je važna vest, preuzeti odgovornost ukoliko se osoba koju su izložili kleveti nađe u poziciji da trpi nasilje ili pretnje – navode u ovoj organizaciji.

Jedan beogradski list već danima objavljuje pozive na linč Vuletića, objavljujući navodnu instagram- -prepisku sa mladićem čiji je identitet “poznat redakciji”. Vuletić je najavio da će pravdu potražiti na sudu.

Da li je u ovom slučaju došlo do povrede Zakona o zabrani diskriminacije, možemo tvrditi tek nakon sprovedenog postupka pred poverenikom za zaštitu ravnopravnosti. Ipak, treba upozoriti na nedopustiv način izveštavanja i kršenje novinarske etike u pojedinim medijima – prokomentarisala je za “Novosti” ceo slučaj poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Izvor: Večernje novosti

2 comments

  1. Hahahahah, kakva hajka, krivicno delo je konzumiranje kokaina, kao i podvodjenje maloletnih lica kao i prodavanje ispita za seksualne usluge. Pisite samo vi vasa saopstenja! Ovome je mesto i corci!

  2. Dobro napisano, samo jedan medij!!! Umesto da se digne kuka i motika i ovog korumpiranog pedofila-narkomana uhapse i odrede pritvor, niko sem tog jednog medija nije vest smeo ni da objavi. I umesto da se bavite temom, cega se to plase srpski mediji, vi ste od kriminalca napravili zrtvu! Bruka i sramota. Nego Azdejkovicu da nisti i ti zavrsio Pravni fakultet kod doticnog ili mozda neko od tvojih momaka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.