Prvi gej Čečen se javno predomislio


Prvi Čečen koji je javno rekao da je gej izvinio se na televiziji u ovom nemirnom ruskom regionu i sada tvrdi da mu je namešteno.

Redovna je pojava da se ljudi koji kritikuju čečenskog lidera Ramzana Kadirova izvinjavaju na TV. Hjuman Rajts Voč objavio je prošle godine da je nekoliko Čečana koji su kritikovali vlast kasnije bili prisiljeni da se javno izvine čečenskom rukovodstvu.

Movsar Eskarkhanov je u septembru izjavio za magazin “Tajm” da je dvaput napustio Čečeniju da bi izbegao progon. On je suočen sa deportacijom u Nemačkoj nakon što su vlasti odbacile njegovu poslednju žalbu za azil početkom septembra.

Njegov slučaj pratila je Novaja gazeta u aprilu 2017. godine kada je izveštavala o masovnom napadu na homoseksualce u Čečeniji. List je tada navodio da je više od 100 muškaraca bilo zatočeno i mučeno u specijalnom zatvoru ranije ove godine.

ČITAJTE:  Irak uveo 15 godina zatvora za istopolne brakove

Ove nedelje ruska služba BBC-a u Čečeniji saopštila je da je u intevjuu za čečensku državnu televiziju Eskarkhanov rekao da su mu smestili zapadni novinari.

“Oni su me osramotili pred čečenskim narodom i čečenskim vođom, nemešteno mi je”, navodi se Eskarkhanov.

“Zato se izvinjavam stanovnicima Čečenije, rukovodstvu Čečenije, Čečenima koji žive na Severnom Kavkazu i Evropi”. Eskarkanov objašnjava da je njegovo priznanje bilo pod uticajem lekova za epilepsiju.

СЕНСАЦИОННОЕ РАССЛЕДОВАНИЕ ЧГТРК «ГРОЗНЫЙ» В ДЕЛЕ МОВСАРА ЭСКЕРХАНОВА. Рассказ о том, как западные СМИ использовали душевно больного человека, якобы сбежавшего из Чеченской Республики. Собственный корреспондент ЧГТРК "Грозный" в Германии Беслан Дадаев провел шокирующее расследование. Ждите новых фактов в истории Мовсара Эскерханова. Скоро на телеканале «Грозный»! #ЧГТРК #Чечня #Грозный

A post shared by ЧГТРК "Грозный" (@groznytv) on


Izvor: Kurir

ČITAJTE:  Netolerancija i predrasude prema LGBT+ zajednici i dalje i u Srbiji i u EU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.