Prva transrodna Barbika u prodaji


Prva transrodna lutka Barbika, napravljena po liku transrodne glumice i aktivistkinje Lavern Koks, puštena je u prodaju u Americi.

Lutka košta 40 dolara (37 evra) i našla se u prodaji uoči 50. rođendana glumice.

Koks, koja je stekla slavu u Netfliksovoj zatvorskoj komediji Narandžasta je nova crna (Orange is the New Black) rekla je da se nada da će nova lutka pomoći ljudima da „sanjaju velike snove“.

Kontroverzna lutka predstavlja najnovije izdanje pošto proizvođač igračaka Mattel radi na izmenama Barbikinog imidža dugonoge plavuše.

Glumica, koja je osvajala EMI nagrade i zalaže se za prava transrodnih ljudi. rekla je da su je kao dete osuđivali što je htela da ima Barbiku.

ČITAJTE:  Trećina Amerikanaca između 18 i 25 godina izjašnjava se kao LGBT

Godinama kasnije, posle terapije, konačno ju je i dobila je.

„Izašla sam, kupila Barbiku, igrala se sa njom i obukla je i to je bio način da izlečim sopstveno unutrašnje dete“, rekla je ona i dodala da joj je majka kasnije poslala lutku za Božić.

Koks je blisko sarađivala sa kompanijom Mattel na izradi nove lutke, koja nosi crvenu haljinu od tila, ali može da se preobuče u različite odevne kombinacije.

Rekla je i da se nada da će lutka inspirisati decu i podsetiti roditelje da podrže decu svih rodnih identiteta koja žele da se igraju lutkama.

„Za mene je neverovatno značajno što imam svoju Barbiku iz mnogo razloga“, rekla je ona.

ČITAJTE:  Policija sprovela racije u gej klubovima u Moskvi

„Nadam se da deca svih rodnih identiteta mogu da gledaju ovu lutku i sanjaju.

„A sada deca mogu da sanjaju sa Lavern Koks Barbikom, prvom transrodnom Barbikom – to je prelep prostor sanjanja i mogućnosti.“

Lavern Koks Barbika deo je Barbi kolekcije kojom se odaju priznanja različitim ličnostima, a pokrenuta je prošle godine lutkom nalik američkoj komičarki i glumici Lusil Bol, dok je nedavno, povodom platinatog jubileja – 70 godina vladavine, Barbiku po njenom liku dobila i britanska kraljica Elizabeta Druga.

Poslednjih godina, Matel je proširio izbor, pa tako sada postoje niske i Barbike sa izraženim oblinama u različitim bojama.

Takođe su pokrenuli liniju rodno neutralnih lutaka i izbacili nove modele Barbika, po uzoru na ženske astronaute, naučnice, istorijske ličnosti poput aktivistkinje za građanska prava Roze Parks i sportske zvezde, među kojima je i mačevalkinja sa hidžabom Ibtihaj Muhamed.

ČITAJTE:  Otkriveni jezivi detalji ubistva trans TikTok zvezde

„Barbi zna da je zastupljenost važna i posvećena je nastavku povećanja raznolikosti u kolekcijama, kako bi više ljudi moglo da vidi sopstveni odraz“, navodi se u saopštenju kompanije.

Izvor: BBC News


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.