Prva promena pola na prostoru bivše Jugoslavije izvršena je još 1936. godine

Prva operacija promene pola na prostoru bivše Jugoslavije obavljena je još davne 1936. godine u Sarajevu, u državnoj bolnici, na čijem mestu se danas nalazi Univerzitetski klinički centar.

Bolnica je osnovana 1894. godine i već tada su rađeni složeni hirurški i terapeutski zahvati, po uzoru na klinike razvijenih evropskih zemalja.

Jedan takav, svakako revolucionaran, dogodio se 1936. godine, kada je izvršena operacija promene pola. Petnaestogodišnja Almaza Popović postala je tada Enver Popović.

Naime, kako su tada pisale Jugoslovenske novine Vreme, specijalna komisija je utvrdila da su joj neki polni organi nedovoljno razvijeni i da su joj izraženiji organi muškarca, nego žene. Takođe, kako je komisija navela, bili su razvijeni svi muški sekundarni organi.

Operaciju je izvršio doktor Omer Bahtijarević, inače u to doba poznati hirurg, ugledni građanin Sarajeva, a svojevremeno i predsednik humanitarnog društva Merhamet.

Novine su tada pisale da je Almaza došla potpuno sama u bolnicu, a da je Enver nakon operacije izjavio da je dan kad mu je utvrđen pol jedan od najsrećnijih dana u njegovom životu.

Izvor: Telegraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.