Odbornik SRS-a osuđen zbog diskriminacije Stefana Radovića


Stefan Radović saopštio je danas da je Apelacioni sud u Nišu doneo pravosnažnu presudu kojom se potvrđuje diskriminatorsko ponašanje predsednika opštinskog odbora Srpske radikalne stranke (SRS) i odbornika u Skupšini opštine Kuršumlija Zvezdana Ristića.

Optuženi Ristić tereti se da je kriv za diskriminaciju, na osnovu seksualnog opredeljenja, nad LGBT aktivistom Stefanom Radovićem, koju je izvršio za skupštinskom govornicom na sednici Skupštine opštine Kuršumlija pred svim odbornicima.

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je time presudu Višeg suda u Prokuplju i doneo pravosnažnu presudu kojom se Ristiću zabranjuje da ponavlja izvršenu diskriminaciju, kao i da treba ;da plati sudske troškove od 36.000 dinara i da o svom trošku presudu objavi u službenom glasniku Skupštine opštine Kuršumlija.

ČITAJTE:  Održan protest zbog policijske brutalnosti nad LGBT osobama

“Ovo je jedna velika i istorijska pobeda kompletne LGBT populacije u Srbiji u borbi za jednak položaj u društvu i protiv bilo kakve vrste diskriminacije i nasilja”, naveo je Radović.

Prema njegovim rečima, presudom Apelacionog suda u Nišu se u značajnoj meri vraća poverenje LGBT osoba i drugih građana u sudski sistem.

“Time se pokazuje i da niko u zemlji, gde je premijerka pripadnica LGBT populacije, ne sme da vređa za skupštinskom govornicom LGBT populaciju kao i da svako mora da odgovara najstrožije u skladu sa zakonom zbog nasilja i diskriminacije na LGBT osobe”, ocenio je Radović.

On je kazao da presuda treba da bude podstrek svima koji su na bilo način diskriminisani ili trpe neki vid nasilja da to prijavljuju nadležnim institucijama.

ČITAJTE:  'Da se zna' protiv štrajka glađu koji je pokrenuo njihov nekadašnji štićenik

LGBT aktivista Stefan Radović podneo je tužbu protiv Zvezdana Ristića, jer je na sednici Skupštine opštine Kušumlija u decembru 2016. godine za govornicom izvršio diskriminaciju tako što je homoseksualizam tretirao kao bolest, posebno apostrofirajući Radovića.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.