Prva presuda za krivično delo počinjeno iz mržnje prema LGBT osobama

Organizacija „Da se zna“, koja se bavi podrškom LGBT osobama, saopštila je danas da je Osnovni sud u Smederevu osudio D.M. za nasilničko ponašanje i da je prvi put primenio član Krivičnog zakona koji predviđa strožu kaznu za krivično delo počinjeno iz mržnje.

D.M. je osuđen na šest meseci kućnog zatvora, uz primenu elektronskog nadzora.

Reč je o slučaju iz septembra 2015. godine kada su dve osobe dobile lakše telesne povrede u homofobičnom napadu u kojem su napadači izjavili da „takve osobe ne mogu da žive u Srbiji“.

„Kao aktivisti i aktivistkinje ponosni smo da je, nakon skoro četiri godine rada i borbe za doslednu primenu zakona, konačno donesena presuda koja je uzela u obzir zločin iz mržnje kao otežavajuću okolnost u postupku koji smo aktivno pratili“, navela je ta organizacija i dodala da prati još pet postupaka.

Ta organizacija je izrazila nadu da će i ostali slučajevi dobiti epilog i doprineti atmosferi u kojoj će LGBT osobe moći da osećaju podršku institucija.

Izvor: Danas

ČITAJTE:  Gej aktivista hoće da tuži Nejmara za homofobiju

One comment

  1. Zakon je uveden pre dosta godina, a tek se sad povrsno i nemusto sprovodi i to u obliku prinudnog odmora kod kuce. Jos jedan dokaz da srpski narod uvek staje na stranu nasilnika. Pobogu, pa nasa drzava i crkva su duze od decenije skrivale ratne zlocince. Od ovog drustva nije moguce ocekivati nista dobro. Sve ce zauvek ostati ovako kako je – dok se svi ne razidju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.