Pit Butidžidž: Hoće li SAD dobiti gej predsednika?

Školovao se na Harvardu i Oksfordu, a potom je bio obaveštajni oficir u Mornarici i konsultant u firmi Mekinsi. Ono po čemu se još Butidžidž razlikuje od ostalih kandidata je i to što je prvi koji se otvoreno deklarisao kao gej.

Među predstavnicima američkih Demokrata koji se nadmeću za mesto kandidata za predsednika SAD posebnu pažnju medija privlači Pit Butidžidž (38), koji svoju kampanju gradi na ideji smene generacija u Beloj kući.

Do pokretanja svoje kampanje za predsedničkog kandidata u januaru 2019. Butidžidž je bio relativno nepoznat gradonačelnik u državi Indijani, u gradu Saut Bend sa tek nešto više od 100.000 stanovnika.

Školovao se na Harvardu a zatim Oksfordu zahvaljujući stipendiji, a potom je bio obaveštajni oficir u rezervnim snagama Mornarice i konsultant u firmi Mekinsi.

Butidžidž je u politiku ušao početkom 2017. kada se, doduše neuspešno, kandidovao za mesto predsednika Demokratskog nacionalnog komiteta.

Kao najmlađi među demokratskim kandidatima za predsednika SAD, obećava da bi izgradio most ka novoj eri američke politike.

Izdvaja se i kao prvi kandidat koji se zalaže za povećanje broja sudija u Vrhovnom sudu SAD, a pokazao se i kao jedan od najveštijih u prikupljanju sredstava u kampanji.

Ono po čemu se još Butidžidž razlikuje od ostalih kandidata u trci je i to što je prvi koji se otvoreno deklarisao kao gej, i takođe prvi koji planira da se direktno sa pozicije gradonačelnika preseli u Belu kuću, piše „Njujork tajms”, a prenosi Tanjug .

Butidžidž se 2018. venčao sa svojim partnerom Čejstenom Glezmanom, nastavnikom iz Mičigena, koji je od tada postao veoma aktivan u njegovoj kampanji, prikupljajući sredstva i nastupajući na događajima širom SAD promovišući Butidžidžovu kandidaturu.

Butidžidž i Sanders skoro izjednačeni u Ajovi

Pit Butidžidž i Berni Sanders dobili su skoro isti broj glasova za nominaciju za predsedničkog kandidata Demokratske stranke u saveznoj državi Ajova, na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova

Rezultati pokazuju da je Butidžidž, bivši gradonačelnik rodnog gradića Saut Bend u Indijani, dobio najviše glasova i da je u blagom vođstvu ispred Sandersa, progresivnog senatora iz Vermonta.

Izbore u Ajovi održane u ponedeljak obeležilo je kašnjenje rezultata glasanja kokusa zbog tehničkih problema.

Rečeno je i da nije radila aplikacija u koju je trebalo unositi podatke, ali i da nije bila hakovana, javlja Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Kokusi – skupovi građana na kojima otvoreno izražavaju podršku nekome od demokratskih kandidata – bili su održani na 1.600 lokacija u Ajovi.

Broj delegata iz Ajove koji će na finalnoj konvenciji Demokratske stranke glasati za predsedničkog kandidata je 41, pa će se glasovi koji su dobili kandidati u Ajovi preračunati u broj delegata.

Izvor: Politika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.