Prva Povorka ponosa u Sarajevu prošla bez incidenata


Učesnici Povorke ukazali su na to koja su sve prava uskraćena LGBT populaciji u Bosni i Hercegovini, a skup je završen izvođenjem sevdalinke “Snijeg pade na behar na voće”.

Prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini, protekla je bez incidenata, a učesnici su prošetali centralnim ulicama Sarajeva do platoa ispred zgrade parlamenta.

Slogan Povorke glasi “Ima izać”, a pored transparenata i zastava duginih boja, učesnici su nosili pištaljke i bubnjeve.

Policija još nije saopštila procenu broja učesnika, a lokalni mediji navode da je u Povorci učestvovalo više od hiljadu ljudi.

Među učesnicima su bili i ambasadori pojedinih zemalja u BiH.

“Danas prestajemo biti nevidljivi i poručujemo da ćemo se hrabro i dostojanstveno boriti za naše živote koji ne mogu biti među četiri zida”, rekla je Lejla Huremović iz organizacije Povorke ponosa.

ČITAJTE:  Trans, interseks ili nebinarne osobe mogu same da biraju tim

Kolonu učesnika obezbeđivalo je više od 1.100 policajaca, među kojima su i pripadnici specijalne policije, zajedno sa više od stotinu pripadnika privatnih agencija.

Oni su bili raspoređeni dužinom kompletne rute Povorke, od Večne vatre do Trga Bosne i Hercegovine i nisu dozvoljavali nikome da se približi.

U pojedinim ulicama postavljene su betonske barikade, a ulica Koševo blokirana je čak autobusom.

Na kraju skupa pevač Damir Imamović izveo je sevdalinku “Snijeg pade na behar na voće”.

U Povorci bio je i Božo Vrećo, poznati izvođač sevdalinki.

Na kraju šetnje učesnici su poručili i da bi ova Povorka ponosa trebalo da posluži kao primer kako se štite prava LGBT osoba.

ČITAJTE:  Kevinu Spejsiju preti doživotna robija?

U subotu su se u centru Sarajeva okupili ljudi koji su šetali istom rutom kako bi, kažu, zaštitili “pravu, tradicionalnu porodicu”.

Zabrana diskriminacije LGBT osoba u Bosni regulisana je Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH iz 2003. godine i Zakonom o zabrani diskriminacije iz 2009. godine.

I pored zakona, ocena Sarajevskog otvorenog centra u Roze izveštaju za 2019. je da je “institucionalni okvir za zaštitu od diskriminacije i dalje izrazito slab”.

Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice je 2017. godine izradilo i entitetskim vladama uputilo Nacrt akcionog plana za ravnopravnost LGBT osoba u Bosni i Hercegovini 2018-2020.

U izveštaju se zaključuje da blagi napredak na ovom polju jeste postignut, ali da nije izvesno kada će doći do usvajanja.

ČITAJTE:  Henks ne bi ponovio ulogu gej momka

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.