Prva Povorka ponosa u Sarajevu prošla bez incidenata


Učesnici Povorke ukazali su na to koja su sve prava uskraćena LGBT populaciji u Bosni i Hercegovini, a skup je završen izvođenjem sevdalinke “Snijeg pade na behar na voće”.

Prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini, protekla je bez incidenata, a učesnici su prošetali centralnim ulicama Sarajeva do platoa ispred zgrade parlamenta.

Slogan Povorke glasi “Ima izać”, a pored transparenata i zastava duginih boja, učesnici su nosili pištaljke i bubnjeve.

Policija još nije saopštila procenu broja učesnika, a lokalni mediji navode da je u Povorci učestvovalo više od hiljadu ljudi.

Među učesnicima su bili i ambasadori pojedinih zemalja u BiH.

“Danas prestajemo biti nevidljivi i poručujemo da ćemo se hrabro i dostojanstveno boriti za naše živote koji ne mogu biti među četiri zida”, rekla je Lejla Huremović iz organizacije Povorke ponosa.

Kolonu učesnika obezbeđivalo je više od 1.100 policajaca, među kojima su i pripadnici specijalne policije, zajedno sa više od stotinu pripadnika privatnih agencija.

Oni su bili raspoređeni dužinom kompletne rute Povorke, od Večne vatre do Trga Bosne i Hercegovine i nisu dozvoljavali nikome da se približi.

U pojedinim ulicama postavljene su betonske barikade, a ulica Koševo blokirana je čak autobusom.

Na kraju skupa pevač Damir Imamović izveo je sevdalinku “Snijeg pade na behar na voće”.

U Povorci bio je i Božo Vrećo, poznati izvođač sevdalinki.

Na kraju šetnje učesnici su poručili i da bi ova Povorka ponosa trebalo da posluži kao primer kako se štite prava LGBT osoba.

U subotu su se u centru Sarajeva okupili ljudi koji su šetali istom rutom kako bi, kažu, zaštitili “pravu, tradicionalnu porodicu”.

Zabrana diskriminacije LGBT osoba u Bosni regulisana je Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH iz 2003. godine i Zakonom o zabrani diskriminacije iz 2009. godine.

ČITAJTE:  Božo Vrećo u Kombank dvorani 19. i 20. novembra

I pored zakona, ocena Sarajevskog otvorenog centra u Roze izveštaju za 2019. je da je “institucionalni okvir za zaštitu od diskriminacije i dalje izrazito slab”.

Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice je 2017. godine izradilo i entitetskim vladama uputilo Nacrt akcionog plana za ravnopravnost LGBT osoba u Bosni i Hercegovini 2018-2020.

U izveštaju se zaključuje da blagi napredak na ovom polju jeste postignut, ali da nije izvesno kada će doći do usvajanja.

Izvor: B92


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.