Protest u Parizu zbog zakona o vantelesnoj oplodnji za lezbejke

Nekoliko hiljada konzervativnih francuskih aktivista protestovalo je u Parizu zbog predloga zakona koji bi lezbejkama i ženama bez partnera omogućio pristup vantelesnoj oplodnji i povezanim procedurama.

Protest su organizovale tradicionalističke katoličke grupe i desničarski aktivisti koji su 2013. predvodili masovne demonstracije protiv legalizacije homoseksualnih brakova u Francuskoj.

Organizatori protesta navode da bi novi zakon uskratio deci pravo da imaju oca, a na današnjem skupu nosili su transparente s natpisom “Gde je moj tata”.

Aktivisti za prava LGBT populacije i levičarske grupe organizovale su kontra-protest.

Policija je blokirala nekoliko pariskih ulica kako bi sprečila da dodje do nasilja između dve grupe.

Oba skupa su protekla mirno.

Pristalice novog zakona navode da žene treba da imaju pravo da radjaju decu, nezavisno od njihovog bračnog statusa ili seksualne orijentacije, i tvrde da njegovi protvnici pokušavaju da očuvaju prevazidjen patrijarhalni sistem.

Nekoliko drugih zemalja omogućilo je lezbejkama i ženama bez partnera pristup vantelesnoj oplodnji, a Francuskinje ponekad putuju u inostranstvo da bi se podvrgle toj proceduri.

Prema predlogu zakona koji se nalazi u parlamentu Francuske, zdravstveni sistem te zemlje pokrio bi troškove procedura za sve žene mlađe od 43 godine.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.