Prošle godine u Srbiji 14 osoba umrlo od side


Prošle godine od side je u Srbiji umrlo 14 osoba, a kod 178 dijagnostikovan je virus HIV, rečeno je juče u Beogradu na skupu povodom Međunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS-a, 20. maja.

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Danijela Simić rekla je da ne postoji okrug u kome nije dijagnostifikovan virus HIV i da je 60 odsto svih novih slučajeva iz Beograda i šire okoline Novog Sada.

“U 2017. godini novodijagnostikovano je 178 osoba inficiranih HIV-om, što je sličan nivo kao 2015. godine”, istakla je Simićeva i dodala da je 17 puta više muškaraca nego žena.

Ona je ocenila da su skoro svi novi slučajevi infekcije HIV-om u 2017. godini prouzrokovani nezaštićenim polnim odnosom i dodala da nije zabeležen nijedan slučaj prenošenja sa majke na dete.

ČITAJTE:  Preminuo kanadski atletičar i svetski šampion Šon Barber

Simićeva je istakla da je važno da se ljudi testiraju, da se dijagnostikuju osobe s HIV-om, jer je to prvi korak ka uspešnoj kontroli epidemije.

U Srbiji je od početka epidemije 1985. godine do kraja 2017. godine ukupno registrovano 3.664 osoba inficiranih HIV-om, malo više od polovine je obolelo, a jedna trećina umrla od side.

Tokom 2017. godine u Srbiji je registrovano 55 osoba obolelih od side, a dve trećine su bili starosti od 30 do 49 godina.

Đurica Stankov iz AS Centra za osnaživanje mladih osoba koje žive s HIV-om ocenio je da danas država i institucije mnogo više prepoznaju probleme osoba koje žive s HIV-om, ali da u društvu i dalje postoji velika diskriminacija.

ČITAJTE:  Chris Evert i Martina Navratilova pozivaju ženski tenis da se kloni Saudijske Arabije

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić istakla je da je Ministarstvo početkom novembra 2017. godine iniciralo izradu Nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a zajedno sa odgovarajućim akcionim planom, kako bi se povećala prevencija i smanjio broj smrtnosti osoba s HIV-om.

Vladimir Antić iz Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive s HIV-om i AIDS-om (USOP) rekao je da je potrebno da Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja donesu odluke koje će omogućiti preventivno prepisivanje lekova osobama koje su u riziku, ali nisu HIV pozitivne.

Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a održava se svake godine treće nedelje u maju od 1983. godine. Obeležava ga oko 1.200 organizacija u 115 zemalja.

ČITAJTE:  Nedopustive izjave ministra Malog o seksualnoj orijentaciji

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.