Promeniti homofobične udžbenike na fakultetima

Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris sprovodi istraživanje o temama seksualne orijentacije u udžbenicima koji se koriste na fakultetima u Srbiji.

„Rezultati koje smo dobile na osnovu prethodnih istraživanja ukazuju da se seksualna orijentacija koja ne ulazi u okvire norme heteroseksualnosti tretira na diskriminatoran, homofobičan, heteronormativan i mizogin način“, ističu u Labrisu.

U istraživanju iz 2014. pod nazivom „Istopolna seksualna orijentacija u srednjoškolskim udžbenicima“, Labris je ustanovio da se seksualna orijentacija drugačija od heteroseksualne dovodi u vezu sa poremećajima seksualnog nagona, devijantnim ponašanjem ili se jednostavno briše iz okvira ljudske seksualnosti.

„Nakon višegodišnjeg truda i lobiranja u institucijama, pre dve godine smo uspele u tome da se preporuke koje smo navele u istraživanju uvaže i da diskriminatoran sadržaj iz srednjoškolskih udžbenika bude uklonjen, kao i da se pojedini udžbenici sa problematičnim sadržajem više ne koriste u nastavi“, podsećaju iz Labrisa i dodaju da sada kreću u proces izmene sadržaja i uklanjanja udžbenika i u okviru fakultetskih udžbenika.

Iz Labrisa pozivaju sve građane i građanke da popune upitnik kako bi došle do sveobuhvatnog i validnog uzorka.

Upitnik i uputstvo za slanje odgovora nalaze se na sajtu labris.org.rs i biće dostupni do 1. maja 2020. godine.

Izvor: Danas

ČITAJTE:  Borba LGBT+ zajednice je duboko patriotska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.