Proces oko zakona o istopolnim zajednicama kreće ispočetka


Kako Danas saznaje, proces u vezi sa donošenjem zakona o istopolnim zajednicama kreće ispočetka iako je taj dokument odavno u fazi nacrta zakona i predat je Vladi Srbije.

To je saopšteno danas predstavnicima civilnog sektora na sastanku koji je održan u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na čijem je čelu Gordana Čomić, koja je takođe prisustvovala tom skupu.

Navodno, sve mora ponovo da se odradi zbog toga što će biti formirana nova Vlada i Skupština Srbije.

Kako su Danasu rekli predstavnici NVO koji su prisustvovali sastanku i koji su razočarani postupkom Ministarstva, ponovo će biti formirana radna grupa za izradu nacrta zakona.

Oni su ministarki Čomić naglasli da neće menjati ništa u tekstu nacrta zakona koji je već gotov, ukazujući da ukoliko dođe do promena, LGBTI organizacije neće podržati zakon.

ČITAJTE:  U Gruziji predložen "zakon o LGBT propagandi"

Takođe, civilni sektor se pobunio na predlog Ministarstva da se izbaci mogućnost uzimanja partnerovog prezimena.

Podsetimo, još pre parlamentarnih i predsedničkih izbora održanih 3. aprila ove godine, ministarka Čomić je saopštila da je njeno ministarstvo završilo Nacrt zakona o istopolnim zajednicama, te da je ostalo na Vladi Srbije da odluči kada će ga usvojiti.

Međutim u međuvremenu su se održali izbori a vlada i parlament još uvek nisu formirani.

Predrag Azdejković, glavni i odgovorni urednik gej magazine “Optimist”, ističe za Danas da na njegovo veliko razočaranje proces izrade predloga zakona o istopolnim zajednicama se vraća na početak.

“Prolazićemo ponovo kroz pakao javnih rasprava i to sve bespotrebno! S tim da je Ministarstvo pokušalo da izmeni predlog zakona kako bi se svideo Milici Zavetnici i da nas prebace sa matičara na notare, izbace mogućnost uzimanja prezimena partnera… Plašim se da nam Ministarstvo neće biti prijatelj u ovom procesu jer ako u Skupštinu uđemo sa nakaradnim predlogom, gde će ga dodatno kasapiti dobićemo zakon koji ničemu ne služi. Smatram da je bolje da ne dobijemo zakon nego da dobijemo nakaradni zakon koji je po volji Milice Zavetnice i Boška Dveraša”, naglašava Azdejković.

ČITAJTE:  Ministar Žigmanov falsifikuje realnost života LGBTI ljudi u Srbiji

Goran Miletić iz Beograd Prajda, nvodi za naš list da je vlast svakako razočarala LGBTI zajednicu budući da zakon nije usvojen prošle godine kako je to bilo planirano.

“Za neusvajanje nije postojao nijedan razlog. Činjenica da će biti formirana nova radna grupa i da će se ponovo raditi na tekstu koji je već usaglašen je potencijalno opasna ukoliko se bude izlazilo u susret onima kojih se zakon nimalo ne tiče, a koji se protive zakonu iz čisto populističkih razloga”, ističe Miletić.

On očekuje od Ministarstva da potpuno stane iza predloga zakona, zatim očekivanja koje imaju korisnici zakona, kao i da potpuno uvažava stavove eksperata Saveta Evrope.

ČITAJTE:  Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

Inače, usvajanje ovog najvažnijeg pravnog akta za LGBTI zajednicu u Srbiji praktično je stopirano nakon što je još početkom maja prošle godine predsednik Aleksandar Vučić izjavio da ga neće potpisati ako ga parlament usvoji, jer, kako je rekao, Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene.

On je to izjavio iako se nigde u nacrtu zakona o istopolnim zajednicama ne spominje da se radi o braku istopolnih parova. Naprotiv, radilo bi se, kako i sam naziv zakona kaže, o istoponim zajednicama.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.