Prijetnja smrću LGBT aktivisti u Crnoj Gori


Jedan od vodećih aktivista za LGBT prava u Crnoj Gori Danijel Kalezić rekao je da je dobio direktnu prijetnju smrću putem društvene mreže Instagram.

Navodi da je ta osoba uz objavu njegovog stava povodom napada na “LGBT Drop in centar” napisala pretnje i uvrede uz poruku- “I ti si na spisku!”.

Prethodno je nevladina organizacija “Queer Montenegro” objavila da su 22. jula napadnute prostorije “LGBTIQ Drop in centra” u Podgorici.

ČITAJTE:  Podignuta optužnica zbog ucene i maltretiranja homoseksualaca

Iz te organizacije navode da su napadači na vratima centra ispisali uvrede i prekrižili naziv Gej strejt saveza “Gass”, kao i da su nacrtali nacistički kukasti krst.

“LGBTIQ drop in centar” je mjesto okupljanja te zajednice od 2011. godine.

Na taj napad reagovala je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa koja je pozvala nadležne da obezbijede efikasnu istragu i gonjenje počinilaca napada.

“Pozdravljamo osude od strane crnogorskih političkih lidera. Homofobiji i rodno zasnovanom naslilju nema mjesta u zemlji kandidatkinji za članstvo u EU”, navela je Popa na Tviteru.

Napad na njihove prostorije je osudio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović navodeći da zemlja koja je značajno iskoračila u pogledu poštovanja različitosti ne smije dozvoliti primitivizam, jednoumlje i mržnju.

ČITAJTE:  Većina Grka je protiv usvajanja dece u istopolnim brakovima

“Jedino djelotvoran sistem, koji podrazumijeva odsustvo svakog vida promocije i tolerisanja homofobije u svim njenim pojavnim manifestacijama, može stati na kraj ovakvim incidentima”, saopštio je Đukanović na Tviteru.

I premijer Dritan Abazović je osudio napad na prostorije “LGBTIQ Drop in centra” u Podgorici.

“Potrebno je da svi činioci društva ulože dodatan napor u promociji univerzalnih vrijednosti i sloboda. Stop homofobiji”, napisao je Abazović na Telegramu.

Kalezić navodi je prijetnju smrću prijavio podgoričkoj policiji.

On je pozvao tužilaštvo da adekvatno kvalifikuje krivično djelo počinjeno iz mržnje, a javnost da se suzdrži od govora mržnje, nasilja i diskriminacije prema LGBTIQ osobama.

ČITAJTE:  Žena u Rusiji osuđena na zatvor zbog minđuša duginiih boja

“Crna Gora mora biti slobodno i bezbjedno društvo za sve svoje građanke i građane”, poručio je Kalezić.

Policija se za sada nije oglašavala ovim povodom.

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.