Izveštaj UN: Milioni u opasnosti zbog sve bržeg širenja HIV-a


Program UN za sidu ocenio je da nema napretka u okončanju krize javnog zdravlja izazvane HIV virusom, kako je planirano – do 2030. godine.

U novom izveštaju ocenjeno je i da je još 1,5 miliiona ljudi inficirano HIV-om u poslednje vreme, što je čak za milion više od početne procene UN. Takođe je utvrđeno da od side, svakog minuta, umre jedna osoba, odnosno oko 600.000 godišnje.

Meri Mebi, direktorka kancelarije UN za sidu, rekla je da se te smrti mogu sprečiti i da postoje efektivni načini lečenja bolesti, ali da nisu dostupni svuda u svetu.

Među novozaraženima najviše ima mladih žena i adolescentkinja.

“One imaju tri puta više šansi da se zaraze HIV-om od adolescenata i mladih muškaraca u sub-Saharskoj Africi. Muškarci će ređe uzimati tretmane i podvrgnuti se lečenju, pa tako inficiraju i svoje partnerke”, maže Mebi.

ČITAJTE:  Rok Hadson: Apolon starog Holivuda

Broj zaraženih, prema UN, raste u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji, Bliskom istoku, Severnoj i Latinskoj Americi. Novoinficirani se registruju sve više i u Aziji i regionu Pacifika, što je zabrinjavanjuće, jer je tamo broj bio počeo da opada.

Izveštaj konstatuje da su pandemiija kovida i rat u Ukrajini poremetili globalne planove za borbu sa HIV-om. Mnogi ljudi, zbog toga, nisu uspeli da dođu do tretmana koji su im potrebni.

Dokument je objavljen pre Međunarodne konferencije o sidi, koja će biti održana u Montrealu od 29. jula do 2.avgusta.

Izvor: Glas Amerike


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.