Priče o drugačijem odrastanju


Povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, gej magazin Optimist i Magazin za promociju čitanja Bookvar raspisuju konkurs za neobjavljenu priču o odrastanju LGBTIQ+ osoba, a uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje. Rok za predaju radova je Dan ponosa, 27. jun 2022. godine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi autori i autorke koji pišu na srpskom jeziku. Priče tematski moraju biti posvećene iskustvima gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih, transrodnih, interseks i queer osoba, dakle LGBTIQ+ osobe su glavni likovi. Ovaj konkurs je otvoren za sve koji žele da kreativno promišljaju o ovoj temi. Priče mogu biti istinita iskustva ili fikcija, bilo kog žanra (putopis, horor, fantastika, krimi, dramski, humoristički, autobiografski…).

ČITAJTE:  Na aukciji stvari Eltona Džona

Svaka priča mora da ima još jedan zajednički motiv, a to su iskustva LGBTIQ+ tinejdžera, odrastanje LGBTIQ+ osoba, uticaj društvenih mreža na njih. Na konkursu možete učestvovati s najviše 3 priče, a dužina pojedinačne priče ne sme da prelazi 15 hiljada karaktera, uključujući razmake. Radovi se šalju na e-mail adresu optimistmagazin@gmail.com

Odluku o pobedniku konkursa donosi žiri koji će imenovati redakcija magazina Optimist i Bookvar i biće objavljena na sajtovima ovih magazina.

Autor/autorka najbolje priče osvojiće nagradu Leposava Mijušković, koju prati novčani iznos od 50 hiljada dinara (bruto), a priča će s ostalim koje izabere uredništvo biti štampane u zbirci.

Slanjem priča na ovaj konkurs prihvatate njegove uslove:

– priča mora biti vaše autorsko delo

ČITAJTE:  Autovao se niški glumac Uroš Milojević

– priča ne sme biti ranije objavljena

– ako uredništvo odluči ustupate prava da se priča štampa bez novčane nadoknade u zbirci

Svi autori i autorke čije priče budu štampane u zbirci imaju pravo na minimum jedan primerak knjige, dok će ostali primerci biti distribuirani bibliotekama i organizacijama za LGBTIQ+ prava. Organizatori konkursa zadržavaju pravo da određen deo tiraža prodaju.

Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila optimistmagazin@gmail.com.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.