I gej ljudi u Austriji od leta mogu da daju doniraju krv


Austrija je ukinula zabranu homoseksualcima, biseksualcima i transrodnim osobama da doniraju krv, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Ako neko želi da pomogne donirajući krv, ne postoji razlog da mu se to ne dozvoli zbog njegove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, rekao je ministar zdravlja Johanes Rauh, prenosi Hina.

Izmena pravila o doniranju krvi, koja je danas usvojena, stupiće na snagu „ovog leta, rekao je portparol vlade. Austrijski zakon do sada je zabranjivao svima koji su imali „riskantni seksualni odnos“ u poslednjih 12 meseci da doniraju krv.

Neke organizacije, poput Crvenog krsta, na osnovi tog pravnog okvira isključile su iz mogućih davalaca homoseksualce, biseksualce i transrodne osobe, uz obrazloženje da postoji rizik od prenosa AIDS-a.

ČITAJTE:  Rok Hadson: Apolon starog Holivuda

Izmenjeni zakon sada isključuje „svakog davaoca koji je imao više od tri partnera u tri meseca koji prethode doniranju“, ali ne pravi razliku na osnovu roda ili seksualne orijentacije. Kanada, Francuska, Španija, Italija, Izrael i Engleska nedavno su takođe krenule u tom smeru kad je reč o uslovima za doniranje krvi.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.