Preminula prva trans manekenka koja je bila na naslovnici Vogue


Transrodne osobe su i dalje u velikom broju slučajeva meta osuda javnosti, i oni često ne mogu da žive svoje živote iskreno i bez prikrivanja. Količina hrabrosti koja je potrebna da celom svetu kažete da niste ono za šta vas smatraju i šta vas teraju da budete je nezamisliva. Danas je sve više lepših priča u kojima osobe koje se autuju dobijaju podršku i tranzicija prođe fenomenalno. Međutim, verovatno ništa od toga ne bi bilo da nije postojala jedna hrabra žena po imenu Ejpril.

Ejpril Ešli je ušla u istoriju rizikujući život 60ih godina prošlog veka. Ona je bez ikakve podrške okoline, ili bilo koga u to vreme, otišla na operaciju za promenu pola i rekla kako nikada neće kriti ko je zapravo. Bila je prva trans osoba na naslovnici Voga, gde je radila nekoliko godina.

Rođena je 1935 i jedno je od šestoro dece Freda Džejmisona, koji je bio kuvar u trgovačkoj mornarici. Babica ju je proglasila dečakom i dobila je ime Džordž, ali je rekla kako se nikada nije osećala tako. Njena majka Ada je bila nasilna i žena kratkog fitilja pa je često tukla Džordža koji je mokrio u krevet. Posle jednog brutalnog prebijanja morali su da zovu hitnu pomoć i doktor je rekao da ako se ovako nešto ponovi moraće da je uhapse.

ČITAJTE:  Vatikan: Operacija promene pola je teška povreda ljudskog dostojanstva

– Nikada nisam imala detinjstvo kakvo je trebalo da imam, bila sam stidljiva i time odstranjena iz društva. Osećala sam se kao čudak. Glas mi nije pucao i rasle su mi grudi. Mrzela sam sebe i nije bilo nikoga da mu se obratim za pomoć – prisećala se Ejpril.

Dok je bila tinejdžer redovno su je napadali na ulici i prateći korake svog oca Freda, pokušala je sebi da oduzme život nakon što je bila silovana. Tada Džordž, poslata je u psihijatrijsku ustanovu u Engleskoj gde je primala terapije strujom i testosteronom.

Potom je radila u Lyons Corner House restoranu, jer su prijatelji iz Sohoa bili prihvatljiviji od ostalih. Takođe, Džordž je radio na kratko u hotelu u Sent Asafu kao supervizor pomoćnog kuvara Džona Preskota. Ostali su dugogodišnji prijatelji, a Ejpril ga je jednom prilikom uporedila sa mladim Marlonom Brandom.

Preselila se u Pariz gde je počela da radi kao hostesa i tu je došlo do prve promene imena. Dobila je ime Toni i oblačila se u žensku odeću. Najavila je kako će otići na operaciju za promenu pola do 25 godine i bila je odlučna u tome. Provela je četiri godine u Parizu kao Toni i primala je redovne terapije estrogenom. Nakon što je napunila 25 godina, 1960. odlazi u Kazablanku kako bi se podvrgla opasnoj i bolnoj operaciji koja je koštala 1.500 funti.

ČITAJTE:  Tim sa pet transrodnih osoba dominirao na turniru ženskih ekipa

Dala je sebi novo ime, Ejpril zbog rođendana i Ešli jer je bila opsednuta ulogom Lezli Hauard kao Ešli Vilks u “Prohujalo sa vihorom”. Počela je da se bavi manekenstvom i stigla je do Voga, gde su je fotografisali najbolji fotografi tog vremena. Počela je i da izlazi sa muškarcima. Nakon što je igrala u filmu sa Bingom Krozbijem i Bobom Hupom, The Road to Hong Kong, upoznala je Otula. Za njenu lepotu se čulo širom sveta, pa na nju nije ostao imun čak ni kralj rokenrola, čuveni Elvis Presli.

Upoznali su se u Parizu, a Presli je vrlo otvoreno flertovao sa njom dok ga sa strane nije odvukao pukovnik Parker i rekao mu je da se skloni od Ešli. Nikada nije saznao da je Ejpril trans i slao joj je ljubavna pisma sve do svoje smrti.

Penziono ministarstvo i državno osiguranje su prihvatili promenu njenog identiteta i izdali su joj papire. Sa njima je konačno mogla da dobije vozačku dozvolu i pasoš sa ženskim polom. Međutim, haos je nastao kada je upoznala sina Lorda Roulanda, krosdresera Hon Artur Kameron Korbeta.

Venčali su se 1963. ali je brak trajao samo 14 dana pre nego što ga je napustila.

ČITAJTE:  Majka ubijene trans devojke upoznala roditelje ubice

– Pobegla sam od njega kod Vojvode od Infantada u njegovu vilu u Sevilji. Vodili smo ljubav ispod slika Goja i Velaskeza – rekla je Ejpril.

Tenzije oko razvoda su skočile kada je zatražila alimentaciju. Tužio ju je kako bi poništio brak, jer je, kako je naveo, bio u vezi sa muškarcem. Ta tužba se vukla godinama po sudovima samo da sudija Džastis Ormon utvrdi da nije bilo nikakvog heteroseksualnog odnosa.

Brak je poništen, a nakon presude Ejpril je bila opet pod paljbom javnosti. Pobegla je na kratko u Kaliforniju gde je razvila probleme sa drogom i alkoholom, nakon čega je dobila srčani udar.

Posle nekolko godina alkoholisanja i konzumiranja narkotika dok je radila kao konobarica, povukla se u mali grad u Engleskoj Hej na Vaju. Ubrzo se vratila u Kaliforniju gde se udala za Džerija Vesta. Brak nije funckionisao ali je prijateljstvo opstalo.

Akt o prepoznavanju pola 2005. je omogućio da konačno bude priznata kao žena. Glamur je prikrio njen težak i bolan život, a umrla je 27.12.2021. u svojoj 87. godini.

Izvor: Noizz.rs

Više o Ejpril Ešli možete saznati u dokumentarcu JA SAM SADA ŽENA koji je prikazan 2012. godine na Merlinka festivalu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.