Pre 39 godina Navratilova je započela svetsku dominaciju

Legendarna Martina Navratilova je, sedmog jula pre 39 godina, savladala Kris Evert i osvojila prvu titulu na Vimbldonu.

Ženski tenis se potpuno promenio 1978. godine, kada je u finalu Vimbldona, tada 21-godišnja Martina Navratilova savladala Kris Evert sa 2:1 (2:6, 6:4, 7:5).

Navratilova, koja je rođena u tadašnjoj Čehoslovačkoj, osvojila je prvu titulu na Vimbldonu, i započela svetsku dominaciju, tokom koje je osvojila desetine trofeja i postala jedna od najboljih teniserki u istoriji sporta.

Navratilova je savladala u finalu prvog nosioca Kris Evert, koja je ovaj turnir već dva puta osvojila, 1974. i 1976. godine.

Zanimljivo, piše zvanični sajt Vimbldona, Navratilova nikada u životu nije igrala na travi, do 1973. godine, kada je prvi put kročila na terene Vimbldona. Međutim, posle trijumfa 1978, Navratilova je objasnila da se vrlo brzo “navukla” na travnati teren.

“Vimbldon je kao droga. Jednom ga osvojite i onda osećate da morate još jednom, pa još jednom, pa još jednom…”, objasnila je legendarna teniserka.

A ona je to učinila osam puta! Šest puta zaredom, od 1982. godine pa do 1987. godine.

Ali, vlasti u Čehoslovačkoj su malo pokvarili slavlje tog 7.7.1978. godine, kada je Navratilova prvi put podigla trofej na Vimbldonu, jer njenim roditeljima Jani i Miroslavu, nije dozvoljen izlazak iz zemlje, pa nisu mogli da prisustvuju velikom trijumfu.

Navratilova je prebegla u SAD godinu dana ranije, a državljanstvo je dobila 1981. godine. Tada je proglašena personom “non grata” od strane komunističkog režima u rodnoj zemlji.

Navratilova je 332 nedelje provela kao najbolja teniserka sveta, i osvojila 167 titula u karijeri.

Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.