Osvajač nagrade „Kralj planina“ na Tur d‘Fransu promenio pol


Nekadašnji britanski biciklista Robert Milar objavio je da je završio promenu pola i da se sada zove Filipa Jork.

Milar je najpoznatiji po tome što je osvojio nagradu „Kralja planina“, sadašnju tačkastu majicu, na Tur d‘Fransu 1984. godine.

Na taj način, Milar je postao prvi vrhunski biciklista koji je javno objavio da je promenio pol. U svom saopštenju, Jorkova navodi da je odlučila to da uradi pošto u javnosti postoji veći stepen prihvatanja i razumevanja. Takođe, otkrila je da je proces promene pola započela još 2000. godine.

Ishod tog putovanja znači da već znatno dugo živim kao Filipa. Koraci koji su preduzeti pod budnim okom profesionalaca da bih kompletirala promenu pola mogu da budu teški i uvek do njih dolazi posle mnogo razmišljanja i muke“, istakla je Jork.

Milar je 1984. godine postao drugi Britanac koji je ostvario etapnu pobedu na Turu i njegovo četvrto mesto na tom izdanju trke je bio dotadašnji rekord za britanske bicikliste. Milar je, takođe, bio drugoplasirani na Vuelti 1985. i 1986. godine, kao i na Điru 1987. godine. Na Turu je trijumfovao na ukupno tri planinske etape, a sve su vožene u Pirinejima.


Izvor: Sport Klub


ČITAJTE:  Fetel: Ponosan sam zbog podrške LGBT zajednici

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.