Pravnici bi trebalo da se senzibilišu sa žrtvama diskriminacije

Pravnici u Srbiji bi trebalo da se senzbilišu sa žrtvama diskriminacije, a mediji bi trebalo da obrate pažnju na izveštavanje o manjinskim grupama, neki su od zaključaka projekata “Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji”.

S obzirom na to da pravnici među prvima dolaze u kontakt sa osobama čija su prava povređena, projekat u organizaciji Instituta za evropske poslove i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji bio je posvećen upravo njihovom usavršavanju.

Razgovaralo se o manjinama kako nacionalnim i etničkim, tako i konfesionalnim, seksualnim, ali i o marginalizovanim grupama poput osoba sa invaliditetom. U fokusu su bili pripadnici LGBT zajednice i romske nacionalne manjine.

“Imali smo predavače koji su detaljnije govorili o položaju romske nacionalne manjine u Srbiji, zbog čega se ne izjašnjavaju o nacionalnoj pripadnosti ako su Romi i zbog čega su oni diskriminisani. Takođe, govorili smo i o pravima LGBT zajednice, a pre svega o temi civilnih zajednica, odnosno brakova. Pričali smo o tome na koji način bi to moglo da bude regulisano, jer je to nešto što nas čeka u budućnosti”, kaže studentkinja Pravnog fakulteta u Novom Sadu Margareta Makanova.

Prema prošlogodišnjem istraživanju agencije Faktor plus, građani vide upravo Rome i pripadnike LGBT populacije kao najdiskriminisanije grupe u Srbiji. Tokom projekta se ukazalo na to da bi advokati trebalo da se empatišu sa žrtvom, kako bi ona mogla da govori o problemima sa kojima se susrela, ali i kako ne bi ponovo proživljavale ono kroz šta su prošle.

Ukazano je i na to da je velika odgovornost medija.

“Mediji imaju veliku ulogu jer oni mogu da grupe naprave nevidljivim i da ih spominju u situacijama samo kada neki pripadnik jedne zajednice počini nešto loše. To je takođe jedan vid diskriminacije. Zaključili smo da i mediji moraju da porade na načinu izveštavanja, ali i ljudi moraju bolje da se informišu o institucijama koje su im na raspolaganju kada traže zaštitu svojih prava”, zaključuje Makanova.

Izvor: Radio021

2 comments

  1. A zašto brišete komentar u kome se navede da ”da se senzibilišu” nije u duhu ni jednog od južnoslovenskih jezika i da ne znači apsolutno ništa? Jel to sloboda govora i mišljenja koje propagirate?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.