Povorka ponosa u Sarajevu najavljena za 14. avgust


Treća bosanskohercegovačka (BH) povorka ponosa biće održana 14. augusta u 12 sati u Sarajevu pod sloganom „Otpor sa margine“, najavili su u ponedjeljak 19. jula, iz Organizacionog odbora BH povorke ponosa.

“Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe izlazimo na ulicu jer pandemijska ograničenja živimo svakodnevno. Bh. povorka ponosa je neophodan politički protest i iskaz otpora”, navodi se u saopštenju.

Na taj način, kako se dodaje, ukazuju na sve institucionalne, zakonske i socio-ekonomske prepreke s kojima se LGBTIQ+ osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju.

“U godini iza nas, prava i slobode LGBTIQ+ osoba su dodatno pogoršane, potisnute na margin. Nasilje u porodici je u porastu, a vidljivost naših iskustava gotovo da nije ni postojala. Pandemija je utišala glasove naše zajednice, ali naši osmijesi i životi nisu prestali”, dodaje se u saopštenju.

ČITAJTE:  Melanija Tramp ugostila konzervativne LGBT osobe

Organizacioni odbor BH povorka ponosa navodi kako je to otpor stalnoj izloženosti strahu, nasilju, diskriminaciji, kršenju osnovnih ljudskih prava i neravnopravnom tretmanu.

Naglašavaju da je BH povorka ponosa nastala iz potrebe za unapređenje svakodnevnog života LGBTIQ+ osoba u BiH.

“Koristeći Ustavom zagarantovano pravo na javno okupljanje, izlazimo na ulicu te zahtijevamo ravnopravnost i život oslobođen od straha i nasilja”, dodaju oni I navode da se problemi koje imaju nisu promijenili, u posljednju godinu dana.

I dalje se, kako kažu, suočavaju sa homofobijom, bifobijom, transfobijom i interfobijom, prilikom odlaska u javne institucije, kafiće, restorane, pozorišta, kina ili bilo koje drugo javno mjesto.

“Institucionalna diskriminacija je i dalje prisutna, najočitiji primjer jeste nepostojanje zakona o istospolnom partnerstvu i nejednak tretman našeg protestnog marša, u poređenju s drugim protestima. Još smo prinuđeni plaćati prostore i bezbjednost, ako želimo da imamo sigurno mjesto u kojem možemo živjeti našu autentičnost”, dodaje se u saopštenju.

ČITAJTE:  EuroPride u Solunu: Desetine hiljada učesnika i jako policijsko obezbeđenje

Druga bh. Povorka ponosa održana 23. avgusta u Sarajevu on-line zbog pandemije korona virusa. Aktivisti su i automobilima, uz strogu zaštitu policije prodefilovali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom ‘Ima izać’, održana je 8. septembra 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba. Održana je bez incidenata.

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.