Ove godine ništa od zakona o istopolnim zajednicama


I dok u Crnoj Gori počinje primena Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, u Srbiji je najavljeno donošenje zakona o istopolnim zajednicama nestalo sa javnog radara.

Posle najava da bi mogao da bude usvojen do kraja leta, dijaloga sa zainteresovanim stranama, kritika protivnika zakona, kao i priprema na ovom najznačajnijem dokumentu za LGBT+ zajednicu ostao je muk nadležnih insititucija. Čini se i da su LGBT+ organizacije, svesne da se od usvajanja ovog zakona trenutno odstalo, skoro pa digle ruke od javnog zagovaranja.

Naša redakcija pitala je Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na čijem je čelu Gordana Čomić šta se dešava sa zakonom o istopolnim zajednicama, da li je završen Nacrt zakona i da li je prosleđen Vladi Srbije na odlučivanje. Nažalost, odgovore nismo dobili.

ČITAJTE:  Optužen konobar koji je 2012. u Čakovcu naterao tinejdžera da ga zadovolji

Poslednje informacije koje smo imali u vezi sa ovim zakonom su od pre mesec dana kada nam je ministarka Čomić rekla da se radi na analizi mišljenja Saveta Evrope i predlozima koji bi bili usvojeni. Nije poznato šta se sve izdešavalo od tog 16. juna do danas.

Ono što je sigurno jeste to da je usvajanje zakona „na leru“ otkako je predsednik Aleksandar Vučić početkom maja izjavio da ga neće potpisati ukoliko ga parlament usvoji, jer, kako je izjavio, Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Vučić je to izjavio iako je sigurno upućen u to da zakon o istopolnim zajednicama nije predmet Porodičnog zakona, jer nije reč o braku, i da ne dozvoljava usvajanja dece od strane istopolnih partnera.

ČITAJTE:  MUP se oglasio povodom slučaja torture

Gej aktivista i glavni i odgovorni urednik gej magazina „Optimist“ Predrag Azdejković podseća da je ministarka Čomić rekla da nije pitanje da li će zakon biti usvojen već kada.

– Tu izjavu možemo tumačiti u kontekstu izbora sledeće godine, odnosno da od zakona trenutno nema ništa. Biće interesantno kako će nam to objasniti premijerka Ana Brnabić kada se pojavi u septembru na Paradi ponosa, ako uopšte bude imala obraza da se pojavi. Kao urednika magazina Optimist mene je Bog stvorio optimističnog te smatram da će zakon biti donet nakon izbora, ako se ne dese neke drastičnije promene na političkoj sceni – ističe Azdejković za Danas.

ČITAJTE:  Preminuo Đurica Stankov! Decenijama se borio sa HIV infekcijom i protiv stigmatizacije obolelih

On poziva LGBT+ zajednicu u Srbiji i sve ljude koji podržavaju LGBT+ prava da se više uključe i aktiviraju u borbi za ravnopravnost LGBT+ populacije i vršenje pritiska na političke činioce.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. Sa ili bez zakona, Srbija ostaje kaljuga u kojoj se ne moze dostojanstveno ziveti. Drustvo koje se bazira na nacionalnim lazima, verskim zabludama, pohlepi i nekontrolisanoj mrznji prema svemu sto dise nikada ne moze biti funkcionalno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.