Poverenica: Potrebno doneti Zakon o istopolnim zajednicama


Mi godinama govorimo o tome da je potrebno doneti zakon koji će regulisati istpolne zajednice u Srbiji, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je na današnjem skupu “Dijalog mladi sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković”, koji je organizovala Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), istakla da je taj zakon potrebno usvijiti, ali bez dramatičnog otpora zbog toga.

Govoreći o pravima trans osoba, Janković je ukazala da je Zakon o matičnim službama poboljšao njihov položaj.

Navela je da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti dao preporuku lokalnim samouprava, koje su odbijale da izvrše promenu imena u ličnim dokumentima, da to više ne čine, već da izvrše pormenu kada trans osobe dobiju potvrdu od zdravstvene ustanove da su prošle godinu dana primene hormonske terapije.

Prema alternativnom izveštaju KOMS-a, 66 odsto mladih je izjavilo da se suočilo sa diskiminacijom, a 59 odsto ih je navelo da je razlog bila starosna dob, odnosno razlika u godinama sa osobom u kojoj su bili u situaciji diskriminacije. Čak 32 odsto mladih je izjavilo da su bili žrtve nekog vida diskriminacije.

ČITAJTE:  Gej vozač u F1? Imao bi pozitivan uticaj!

Dijalog mladih sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti organizovan je u sklopu serijala dijaloga mladih sa relevantnim institucijama koje Krovna organizacija mladih Srbije sprovodi od 2019. godine.

Događaj ima za cilj unapređenje položaja mladih kroz predlaganje konkretnih mera i preporuka za smanjenje diskriminacije sa kojima se mladi svakodnevno suočavaju, sa posebnim akcentom na višestruku diskriminaciju mladih i poboljšanje položaja mladih pripadnika i pripadnica osetljivih društvenih grupa.

Janković je naglasila da je najveći proboem dece u školi neadekvatno primenjeno inkluzivno obrazovanje.

– Postoji veliki otpor uprave, nastavnika i nastavnica koji jednostavno nisu spremni da čuju za primenu inkluzivnog obrazovanja, iako postoje zakoni – istakla je poverenica, dodajući da je neophodna stalna edukacija u vezi sa tim.

ČITAJTE:  Borba protiv diskriminacije LGBTQ osoba na poslu

Navela je da su učiteljski fakulteti ti koji treba da pretrpe najozbiljniju reformu sadržaja, te da je neophodno uvesti poseban predmet koji bi se bavio diskiminacijom.

Janković je prisutnima objasnila da po novim propisima onaj ko diskriminiše može da izgubi posao i ne može da bude direktor škole.

Na konstataciju jednog od učesnika dijaloga da osobe sa invaliditetom imaju velikih problema zbog pristupačnosti, poverenica je ukazala da institucija na čijem je čelu dobija dosta pritužbi zbog toga.

Istakla je da je javni prevoz u velikoj meri nepristupačan za osobe sa invaliditetom, ali da su nova vozila koja kupuje Grad Beograd pristupačna. Janković je naglasila i da je segregacija u školama eksplicitno zabranjena našim zakonima.

ČITAJTE:  Nasilje usmereno prema LGBT+ zajednici sve češća pojava

– U praksi smo imali nekoliko slučajeva da uprava škole traži pzodršku od Ministarstva prosvete, jer se romsko naselje nalazi u blizini škole – navela je poverenica i dodala da se segregacija ne može ničim opravdati. Takođe, poverenica je rekla da su mladi sadašnjost, a ne budućnost, kao i da je danas sreća ostariti.

Poverenica Janković je istakla da posledice pandemije kovida traju i da će trajati, te da je spremna da podrži inicjativu za osnivanje intersektorskih servisa za pružanje podrške mladima da se priča o mentalnom zdravlju, koju je predlaže Krovna organizacija mladih Srbije.

Dijalog mladih sa Janković održan je u saradnji sa Institutom za medije i različitosti kroz projekat MLADI: Media literacy alliance and digital importance, koji podržava Delegacija EU u Srbiji.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.