Poljski predsednik želi da zabrani LGBT teme u školama


Poljski predsednik Andrej Duda založio se za zabranu učenja o LGBT temama u poljskim školama, uoči predsedničkih izbora 28. juna koji će, pokazuju ankete, biti neizvesni.

Duda je na izborima kandidat vladajuće nacionalno konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) koja smatra da je “LGBT ideologija” plod stranog uticaja koji potkopava tradicionalne vrednosti katoličke Poljske.

Glavni Dudin protivnik na izborima biće gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskovski iz Građanske platforme (PO) desnog centra.

Konzervativci kritikuju Trzaskovskog zbog uvođenja učenja o LGBT pitanjima u program varšavskih škola.

“Roditelji su odgovorni za seksualno vaspitanje svoje dece”, rekao je Duda okupljenim pristalicama. “Nije moguće da se bilo koja institucija upliće u način na koji roditelji odgajaju svoju decu”, dodao je.

ČITAJTE:  Ruskinje kažnjene zbog ljubljenja u videu

Potpisujući “porodičnu kartu” predloga, uključujući obećanje da će očuvati posebne beneficije za porodice i penzionere, takođe je rekao da neće dozvoliti istopolnim parovima da stupaju u brak ili usvajaju decu.

“To je strana ideologija. Ne postoji saglasnost za pojavu tog fenomena u našoj zemlji na bilo kakav način”, poručio je Duda.

Trzaskovski se zalaže za životno partnerstvo istopolnih parova, ali ne odobrava usvajanje dece.

“Porodična karta je radikalan dokument koji deli poljsko društvo, uvodi standarde koji podsećaju na najbrutalnija vremena poljske i evropske istorije”, rekao je Robert Biedron, predsednički kandidat stranke Levica, u političkom životu najviše pozicionirani otvoreni gej političar.

PiS se nada da će osigurati Dudinu pobedu, koja bi im olakšala završetak reformi, za koje Evropska komisija tvrdi da ugrožavaju demokratiju i krše vladavinu prava.

ČITAJTE:  Šapić nastavlja sa uvredama na račun LGBT osoba

Duda je i dalje favorit na izborima, ali ankete pokazuju pad njegove popularnosti usled krize izazvane virusom korona.

Prema poslednjoj anketi koju je naručio desni portal DoRzeczy.pl, Duda ima prednost od 2,2 odsto u odnosu na Trzaskovskog.

Izvor: 021.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.